Se hele debatten: Unge og alkohol - sådan skaber du en tryg fest for unge

123 elever fra Viby Efterskole var torsdag sammen med eksperter i unge og alkoholkultur samlet til debat om emnet. Se hele debatten her.

Der er noget galt i vores festkultur for børn og unge. Men det er ikke børn og unges ansvar at løse det, men derimod samfundets og forældrenes. 

Det mener Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Så hvordan kan man skabe en tryg festkultur for unge mennesker?

Det er et af de spørgsmål, som TV 2 Fyn torsdag eftermiddag satte fokus på, da vi inviterede til debat på Viby Efterskole om unge og festkultur.

Regeringen har foreslået at hæve aldersgrænsen for, hvornår unge skal kunne købe alkohol - men er det løsningen for de unge? 

Står det til regeringen, skal unge være fyldt 18 år for at købe alkohol i butikkerne. Forslaget kommer dog næppe til at gøre nogen forskel, spår Anna Rasmussen, der går i 10. klasse på Viby Efterskole.

- Jeg tror, det vil være meget det samme. For man skal sgu nok få fat på det på en anden måde, siger hun.

Spørgeskema

Udover lov- og løsningsforslag vil deltagerne undervejs i debatten blandt andet også diskutere personlige grænser i relation til alkohol og den, for mange, svære beslutning om at sige fra og ikke drikke alkohol til fester.

Forud for debatten har TV 2 Fyn lavet en spørgskemaundersøgelse blandt de mere end 120 elever på Viby Efterskole. 89 svarede, og af dem har 11 svaret, at det kan være svært at sige fra. 

Det svarer til hver ottende person, der har svært ved at lade være med at drikke, selv om det er det, de har allermest lyst til.

- Det er meget åbent, om man har lyst til at drikke eller ej. Man er ikke uden for fællesskabet, fordi man ikke drikker. Det er megatrygt, og festen er altid grineren, siger Linnea Cohrt Grid, der også går i 10. klasse på Viby Efterskole.

Både Anna Rasmussen og Linnea Cohrt Grid deltog i torsdagens debat, hvor du også kunne møde en række andre unge mennesker, der vil fortælle om deres egne erfaringer med og uden alkohol.

Se hele debatten her: 

Deltagere:

Agathe Hummelmose, Viby Efterskole

Anna Rasmussen, Viby Efterskole

Kamma Juul Holm, Viby Efterskole

Victor Mikkelsen, Viby Efterskole

Linnea Cohrt Grid, Viby Efterskole

Andrea Serafia Rafn-Hjelvang, Viby Efterskole

Siw Madsen, Seksualist

Anna-Kathrine Lund Jørgensen, 18 år

René Holm Hansen, far og forstander, Viby Efterskole

Ida Fabricius Bruun, direktør, Alkohol & Samfund

Toke Arndal, hovedbestyrelsesmedlem, Skole og forældre, skolebestyrelsesformand, Tallerupskolen

I spørgeskemaundersøgelsen fortæller 75 ud af de 89 elever på efterskolen, at de ved en lejlighed har drukket mere end fem genstande.

Den historie kan du læse mere om her.