Se kortet: Her kan du hjælpe Ukraine

Der har været en overflod af støtte til nødhjælp, siden Rusland invaderede Ukraine, og derfor er der lige nu mere brug for penge, end for varmt tøj og mad.

Hundredetusindvis er på flugt fra Ukraine, efter Rusland torsdag indledte et angreb på landet. 

Ifølge FN er mere end 400.000 personer flygtet ud af landet, og der forventes at komme endnu flere. I hele Danmark er der iværksat indsamlinger i form af penge til nødhjælp og indsamlinger af tøj, medicin, mad og meget mere. 

TV 2 Fyn har samlet et overblik over, hvem man kan gå til på Fyn, hvis man gerne vil donere  til eller støtte de ukrainske flygtninge. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mest behov for penge

Ruslands beslutning om at gå ind i Ukraine har mødt international fordømmelse, og nødhjælpen er strømmet til Polen, som grænser op til Ukraine. 

Derfor er der i høj grad fyldt op af ting som tøj, sko og langtidsholdbar mad ved grænsen til det krigsramte land. I den polske grænseby Przemysl, hvor man har en stor nødhjælpslejr, er der faktisk kommet så meget, at man på nuværende tidspunkt ikke kan tage imod mere. Det oplyser byens borgmester på Facebook.

Samme besked lyder fra Jakob Knudsen, der er formand i den frivillige forening Hjælp Ukraine, der de seneste dage har samlet ind til flygtningene. 

- Det er gået helt amok. Vi har fået 1.000 kubikmeter med tøj og soveposer og alt muligt andet. Så det giver ikke mening med mere lige nu, siger han. 

- Hvis man skal støtte, så er det bedste at give penge til nødhjælpsorganisationerne, som ved, hvordan de bliver brugt bedst. 

Samme besked lyder fra Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Dansk Røde Kors. 

- Vores kolleger i Ukraine appellerer til velmenende donorer – vi har brug for penge og specialiseret, forberedt nødhjælp. Usoliciterede varer (ting, der ikke er anmodet om, red.) risikerer at blokere veje, toldbehandling og frivillige kræfter, der lige nu skal bruges til livsreddende nødhjælp, skriver han i et twitter-opslag. 

Blandt de danskere, der er gået i aktion, er fynske Gitte Jul. Sammen med en anden buschauffør satte hun mandag kursen modl Polen med en række nødhjælpsartikler. 

En reporter og en fotograf fra TV 2 Fyn er taget med på turen, hvilket du kan læse mere om her.

Kom med til debat: Hvordan hjælper vi på Fyn Ukraine?

Mange samler penge ind

Selvom der mange steder er kommet en overflod af tøj, betyder det ikke, at der ikke er måder man kan hjælpe længere. 

En lang række velgørende organisationer har iværksat indsamlinger til fordel de flygtninge, der er ramt af krigen. 

Hos Salling Group har man iværksat en indsamling mandag. Det betyder, at man ved kassen i Bilka, føtex, BR, Netto og Salling Stormagasiner samt i Starbucks og burgerkæden Carl’s Jr.  kan yde et bidrag til krigens ofre.

Hos Folkekirkens Nødhjælp vil pengene fra den årlige sogneindsamling 13. marts gå blandt andet til flygtninge fra Ukraine. 

Nødhjælpsorganisationerne Røde Kors og  Red Barnet tager også imod donationer, der går til flygtningene. 

Oversigt

    Oversigt