I det fynske folks tjeneste

Se kortet: Store forskelle på langtidsledighed i fynske kommuner

Ærø Kommune har den laveste andel af langtidsledige, mens Odense Kommune topper listen på Fyn. Forskelligartede tilgange til ledige kan være årsag.

Foto: Michael Bothager / Scanpix

Andelen af borgere, der har været på kontanthjælp i mere end fire år, er vidt forskellig for de fynske kommuner.

Det viser nye beregninger, som Nyhedsbrevet Agenda har foretaget på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM.

I Odense Kommune er andelen af langtidsledige 32,3 procent, mens den er på 14,7 procent i Nyborg Kommune og på 15,1 procent i Faaborg-Midtfyn.

Ifølge Nyhedsbrevet Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening, skyldes de store forskelle, at kommunerne har forskellige strategier overfor langtidsledighed, der har betydning for deres succes på området.

Sammenlignet i klynger

I beregningen er kommunerne sammenlignet på landsplan i grupper, der tager højde for forskelle i kommunernes rammevilkår.

Rammevilkår kan for eksempel være befolkningssammensætning, indvandring og uddannelse.

Odense Kommune har for eksempel den højeste andel af langtidsledige i sin gruppe, mens Slagelse Kommune ligger lavest med 23,5 procent.

Nyborg Kommune er i gruppe med blandt andre Kolding og Morsø Kommune. Her topper Kolding Kommune med 28 procent, mens Morsø Kommune ligger lavest med 13,5 procent.

Virksomhedsrettede tilbud virker

En rapport fra 2015 viser, at det ofte har en positiv effekt for beskæftigelsesindsatsen, når kommuner tilbyder ledige virksomhedsrettede tilbud. Det vil sige, at kommunen hjælper ledige med at få en tilknytning til en arbejdsplads.

Læs også Ledige akademikere og virksomheder skal danne partnerskaber

Væksthusets Forskningscenter og Aarhus Universitet har desuden peget på, at sagsbehandlere har en vigtig opgave i forhold til at hjælpe langtidsledige ind på arbejdsmarkedet.

Kommunerne kan blandt andet få gode resultater ved at hjælpe den ledige med at afdække sine ressourcer og udfordringer.

Forskningen viser, at noget så banalt som at både kontanthjælpsmodtagere og sagsbehandlere tror på, at det kan lykkes at få job, har en positiv effekt.

Læs også Jobsøgning: Her er dine skjulte evner