I det fynske folks tjeneste

Konstruktiv journalistik - helvede eller fagets fremtid?

TV 2 Fyn vil være Danmarks mest konstruktive mediehus. Se med klokken 15 på Facebook, når to fremtrædende repræsentanter for journalistfaget, Asger Juhl og Ulrik Haagerup, debatterer konstruktiv journalistik i vores studie.

Asger Juhl og Ulrik Haagerup debatterer konstruktiv journalistik live på TV 2 Fyns Facebookside.

Businessredaktør på TV 2 Fyn, Ole Frank Rasmussen, har lavet et eksperiment. Han har taget udgangspunkt i en undersøgelse om ældre på arbejdsmarkedet, og så har han skruet to forskellige tv-indslag sammen. Ét, der anskuer historien fra en konstruktiv vinkel og et, der er mere "klassisk journalistisk" med fokus på det problematiske. Begge historier er korrekte og - håber businessredaktøren - seværdige. 

Læs også Et Sundere Syddanmark: Million-pris har gjort kæmpe forskel for tidligere vinder

Konstruktiv journalistik

En genre indenfor journalistikken, der har som mål at fortælle mere nuancerede nyheder, pege på løsninger og involvere brugerne.

Læs om TV 2 Fyns arbejde med konstruktiv journalistik her. 

De to historier kommer til at indgå i debatten, som finder sted i TV 2 Fyns studie og live på Facebook søndag klokken 15 til 16.

Her vil Ulrik Haagerup, grundlægger af og direktør for Constructive Institute i Aarhus, diskutere med Asger Juhl, journalist, direktør for Kontoret Juhl og vært på Den Uafhængige.

Debatten er samtidig startskuddet til en række konstruktive kampagner, som vil præge tv-fladen og de digitale platforme på TV 2 Fyn i de kommende uger og måneder. 

For og imod

Hvor Ulrik Haagerup har dedikeret sit professionelle liv til at udbrede den konstruktive journalistik både i Danmark og internationalt, er Asger Juhl noget mere kritisk. 

For et år siden skrev han følgende i et debatindlæg i Politiken:

"Jeg har altid ment, at kritisk journalistik, kritiske interviews og ubehagelige afsløringer er den mest konstruktive form for journalistik. Ofte fremføres det, at konstruktiv journalistik skal debattere løsninger i stedet for problemer. Det lyder fint, men det er en falsk præmis, at den traditionelle journalistik ikke debatterer løsninger".

Katja Damkier Hansen, der til dagligt er vært på TV 2 News, skal styre debatten, og hun inviterer også til, at brugerne på både Facebook og Twitter blander sig, kommenterer og stiller spørgsmål.

Live debat på Facebook

Hvad: Debat om konstruktiv journalistik med Asger Juhl og Ulrik Haagerup.

Hvor: TV 2 Fyns Facebookside

Hvornår: 1. november klokken 15-16

Læs også Følg corona-situationen: Ny testrunde viser fortsat kun én smittet dansker ved VM