Se orkanvideo: Hvad lavede du 3. december 1999?

For 19 år siden hærgede en historisk orkan landet og tog både liv og hustage med sig. Trine Olsen fortæller, at hendes mor holdt fast i hendes hætte " fordi jeg lettede i vinden".

Den 3. december er for mange ikke en rar dato, at mindes. I dag er det nemlig præcis 19 år siden, at strømmen gik, træer væltede, tage blæste af, og broer lukkede. 

En orkan havde det ganske land i et jerngreb i, og da den endelig slap, efterlod den ikke kun et spor af voldsom ødelæggelse, men også flere døde og kvæstede i hundredevis.

For mange kom det voldsomme vejr bag på dem, men for andre satte vejrfænomenet dybe spor.

Således noterer Maliha Louise Pessian Hansen på TV 2/Fyns Facebook-side blandt andet at orkanen tog "halvdelen af huset", mens Eva Elmquist Nør spørger to gange Martin om de husker det "flyvende hundehus".

Orkanen er registreret som den værste i Danmark, og selvom Trine Olsen kun var i børnehavealderen , da den hærgede landet, så kan hun tydeligt huske den:

"Jeg skulle til fødselsdag ved min kusine, og turen dertil var næsten umulig fordi vejene var spærrede med væltede træer, der fløj tagsten rundt over det hele - og jeg selv, var ved at flyve væk. Min mor holdt fast i min hætte, fordi jeg lettede i vinden", skriver Trine Olsen på Facebook.

Artiklen fortsætter under videoen ...

I flere fynske byer gik strømmen, og det gik også ud over TV 2/Fyn, der kort før den regionale nyhedsudsendelse var helt uden strøm fordi væltede træer rev elledningerne med sig i faldet.

Manden forsvandt med orkanen

I den kuriøse ende af oplevelserne fra decemberorkanen skriver Dorthe Vestermann muntert, at 3. december 1999 var livsomvæltende for hende: "Jeg var bekymret for min mand som var til julefrokost i det voldsomme vejr - bekymringerne kunne jeg have sparet da han efterfølgende fik ny adresse".

Ødelæggelser for 13 milliarder

Vinden var kraftigst i de sydlige egne, der stort set alle steder - også inde i landet - havde middelvinde over 35 meter i sekundet, hvilket svarer til orkan og er meget sjældent.

I alt ødelagde orkanen værdier for omkring 13 milliarder kroner, kvæstede 800 mennesker og kostede på landsplan seks mennesker livet.

I det indlejrede Facebook-opslag herunder kan du læse om flere oplevelser fra 3. december 1999.

Blandt andet kan du læse om Chanet Kjær Christiansen, som det lykkedes at nå frem til et Chippendale-show, og om Annette Borup Hansen der så naboens carport komme flyvende ...