Kåre Mølbak advarer: - Den største synder er private fester

Faglig direktør i Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak, siger, at private fester er årsag til smittespredningen. Udmeldingen kommer dagen efter, TV 2 Fyn kunne afsløre, at Odenses borgmester deltog i et stort bryllup.

Smitten med covid-19 er steget voldsomt i blandt andet Odense den seneste uge. Bare fra torsdag til fredag er smittetallet steget fra 75 til 98. 

Det svarer til et incidensniveau på 48, altså 48 smittede ud af 100.000 indbyggere i kommunen.

Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut, der er offentliggjort fredag klokken 14.

Blandt andet derfor havde mydighederne i dag indkaldt til pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, og lægefaglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

Og ifølge Kåre Mølbak er private arrangementer den helt store forklaring på smitteudbruddet, der finder sted lige nu.

- Når man kigger på de steder, hvor smitten sker, så er det i høj grad i private sammenkomster. Så når vi siger, at det hænger sammen med, at samfundet generelt er åbnet, så er det ikke fordi, at man nødvendigvis bliver smittet på arbejdspladsen eller i uddannelseslivet. Det er i høj grad i forbindelse med private sammenkomster, men også når man mødes ude i aften- og nattelivet, siger Kåre Mølbak.

Den udmelding kommer dagen efter, TV 2 Fyn kunne afsløre, at Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, gav den gas til et privat bryllup, hvor gæsterne så stort på corona-anbefalingerne.

Også selvom borgmesteren selv gentagne gange har opfordret byens borgere til at overholde myndighedernes anbefalinger. 

På flere videoer på Facebook ses borgmesteren danse og klappe i en stor gruppe til brylluppet, hvor der blandt andet var underholdning med bandet Aqua og entertaineren Rasmus Bjerg.

Netop den slags arrangementer fik Kåre Målbak til at komme med denne opfordring:

- Man skal være meget opmærksom på de gode vaner og føre dem med sig. Ikke alene på arbejdspladsen, men også ude i fritidslivet. 

Lokal nedlukning kan komme på tale

På pressemødet kom det også frem, at myndighederne har flere værktøjer klar i kampen mod coronavirus. 

- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger aller-øverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden, og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til, siger sundhedsminsiter Magnus Heunicke (S).

Sundhedsmyndighederne vil først på mandag tage stilling til, om der er brug for lokale nedlukninger i de smitteramte byer. Det fortæller konstitueret direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på pressemødet.

Selvom smittetallene de seneste dage er gået den forkerte vej, så tror lægefaglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at den udvikling kan vendes.

- Vi har jo optimismen i behold i forhold til, at kurven kan knækkes - også i København og i Odense. 

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Oversigt

    Oversigt