Sexkrænkeren i den røde bil tager endnu en tur i retten

42-årige Claus Jensen vil have landsretten til at vurdere, om han skal indespærres på ubestemt tid. Tirsdag formiddag begynder ankesagen i Østre Landsret i Odense.

Den fynske sexkrænker Claus Jensen, der også går under navnet "Manden i den røde bil", vil ikke acceptere en tilværelse som fængslet på ubestemt tid.

Derfor tager han tirsdag formiddag plads i Østre Landsrets lokaler i Odense, hvor ankesagen mod den 42-årige mand går i gang.

- Dommen til forvaring, som er en af de hårdeste straffe herhjemme, er den primære årsag til, at vi ankede, siger forsvarsadvokaten Linda Christensen til Ritzau.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning. Først når en forvaringsdømt ikke længere anses for at være til fare for andre, slippes vedkommende ud.

Claus Jensen har erkendt, at han i efteråret 2012 forgreb sig på to små piger, som han med nogle ugers mellemrum samlede op i sin røde Opel Astra.

Ikke desto mindre kræver han at blive fri for straf på grund af utilregnelighed i gerningsøjeblikket grundet psykose.

- Vi har ikke ændret noget som helst på det punkt, siger Linda Christensen.

Retten i Odense dømte i november sidste år Claus Jensen for frihedsberøvelse af pigerne, som var 10 og 11 år, og for at have forsøgt at voldtage dem.

Derudover blev han dømt for et voldtægtsforsøg mod en voksen kvinde, for overtrædelse af våbenloven og for at planlægge fremtidige bortførselsvoldtægter.

Netop spørgsmålet om de fremtidige voldtægter var et stort tema i byretten. Her fremhævede anklagemyndigheden blandt andet, at den 42-årige allerede havde lejet en garage til formålet.

Anklager Lenette Skak pegede desuden på noter i hans omfangsrige dagbog som bevis for, at han havde sådanne planer.

Selv fastholdt Jensen, at han befandt sig i en psykose, da han skrev notater om garagen, og på trods af byrettens dom mener Linda Christensen fortsat, at dagbogsnotaterne er uduelige som bevismateriale.

- Jeg mener, at der er nogle juridiske betingelser, der skal opfyldes, hvis man skal dømmes for forsøg (på voldtægt, frihedsberøvelse mm.). Det mener jeg ikke, at de er i det her tilfælde, siger forsvarsadvokaten.

Det var i øvrigt kun ved et tilfælde, at "Manden i den røde bil" blev afsløret. Det skete, da der i sommeren 2013 udbrød brand i hans lejlighed i Odense. Her viste der sig at være masser af sprængstoffer, og manden blev anholdt.

Senere viste det sig, at hans dna-profil var identisk med dna fundet på de to småpiger.

Fyns Politi havde inden da dna-testet omkring 400 mænd i jagten på krænkeren, men uden resultat.

HER OG NU

MEST LÆSTE OM VALGET: