I det fynske folks tjeneste

SF'ere: Sådan skal dagpengereglerne laves om

En række SF'ere fra blandt andet Odense foreslår på landsmøde, at SF blandt andet skal halvere genoptjeningsperioden til dagpenge.

SF's formand Annette Vilhelmsen bliver på sit første landsmøde mødt med krav fra baglandet om at ændre dagpengereglerne.

En række SF'ere forsøger at fremtvinge en afstemning om, hvorvidt SF skal arbejde for, at genoptjeningsperioden til dagpenge skal halveres og job med løntilskud skal tælle som genoptjeningsarbejde.

Bag ændringsforslaget til landsmødeudtalelsen står både SF Nørrebro og SF Odense. Leif Donbæk fra SF Nørrebro mener, det er en bunden opgave for SF og for regeringen at sørge for, at der ikke er nogen, der falder du af systemet.

- Vi stiller forslaget, fordi der er enormt mange mennesker, som er ved at falde ud af dagpengesystemet. Det er vi nødt til at reagere på. Det er en kæmpe social katastrofe og den slags kæmper SF imod.

- Det her er et kraftigt forhandlingsmandat og signal til vores venner i regeringen, siger Leif Donbæk til Ritzau.

Ifølge Politiken kæmper SF's formand Annete Vilhelmsen netop for en løsning på dagpengeområdet i en intern kamp i regeringen. Det nævnte hun dog ikke i sin tale til landsmødet.

Her fik hun til gengæld massivt stående bifald for at angribe Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl for hjælpe VK-regeringen med at gennemføre halveringen af dagpengeperioden midt i den økonomiske krise.

Det konkrete forslag fra SF'erne er stærkt inspireret af HKs dagpengekampagne, og det indeholder nogle konkrete punkter, som SF skal arbejde for.

Uddannelse skal forlænge dagpengeperioden og jobrotation og løntilskud skal tælle som arbejde til genoptjening til dagpengeretten.

- Som det er i dag, får du ikke forlænget din dagpengeret, hvis du for eksempel er i offentligt løntilskud, privat løntilskud eller uddannelse. Det mener vi er forkert. Hvis du er i nogen form for aktivitet, så bør det optjene dagpengeret, siger Leif Donbæk.

Derudover skal optjeningsperioden halveres fra 52 uger til 26 uger og deltidsarbejdsløshed skal kun tælle med de faktiske arbejdstimer.

- Især i udkantsdanmark kan det være enorm svært at få et helt års arbejde. Det samme gælder de unge dimittender, som rammer projektansættelser hele tiden. De har brug for at have en hurtigere optjeningsperiode. Et halvt år er realistisk, mener Leif Donbæk.

Han er glad for at formand Annette Vilhelmsen, ifølge Politiken, kæmper på de indre linjer for en løsning på dagpengeproblemet.

- Det viser netop, at Annette er den rigtig formand og kæmper for os i regeringen. Det er flot.