I det fynske folks tjeneste

Sideveje med i hver fjerde dødsulykke

Ny opgørelse viser, at hver fjerde af landevejens dødsulykker sker i kryds, hvor bilister brager ind i hinanden. Nu opfordres bilisterne til at overholde hastighedsgrænsen og være mere opmærksomme.

Det kan være svært at vurdere, om man kan nå at komme sikkert ud fra en sidevej, hvis bilerne på landevejen ikke overholder hastighedsgrænsen.

En bilist drøner afsted på en landevej og kører alt for stærkt. Han har godt set, at der holder en bil på en sidevej længere fremme, men sænker ikke farten.

Pludselig kører bilen fra sidevejen ud foran ham, og han kan ikke nå at bremse. De brager sammen og kommer begge alvorligt til skade.

Sådan sker mange ulykker på landevejene. En ny opgørelse fra Vejdirektoratet viser, at 25 procent af dødsulykkerne på landevejene sker i kryds.

Bilister, der kommer ud fra en sidevej, kan have meget svært ved at vurdere, hvor lang tid de har til for eksempel at krydse vejen, når bilisterne på landevejene kører for stærkt.

- Det er ofte nogle meget alvorlige ulykker, der sker på den her måde. Derfor opfordrer vi bilisterne til at overholde hastighedsgrænsen og være ekstra opmærksomme, når de kan se, at der er en bil, der vil ud fra en sidevej, siger Søren Troels Berg, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Desuden bør man være ekstra opmærksom, når man kommer fra en sidevej eller udkørsel og skal ud på en landevej.

Især farten på landevejen er et problem

Det er især på landevejene, at der bliver kørt for stærkt. På de strækninger kører flere end 60 procent af trafikanterne over den tilladte hastighed.

Det er også på landevejene, de fleste og mest alvorlige ulykker finder sted. To ud af tre dødsulykker sker i dag på landeveje.

Af dem sker altså 25 procent i kryds på landevejene.

I 2010 - 2011 mistede i alt 475 personer livet i trafikken. Hvis alle havde overholdt hastighedsgrænsen og kørt efter forholdene, så kunne cirka 190 mennesker have reddet livet.

- Mange af de krydsulykker, vi har undersøgt, kunne være undgået, hvis trafikanten på den overordnede vej havde overholdt hastighedsgrænsen, siger Sven Krarup Nielsen, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.