I det fynske folks tjeneste

Signe har været socialdemokrat i 28 år: - Vi skal ikke bare slynge ord ud

Socialdemokratiet fremlagde søndag et udkast til et nyt principprogram - det er kun det syvende siden 1876. Men Signe Müller, der har været medlem af partiet i næsten 30 år, var ikke helt begejstret.

Principprogrammet "Fælles om Danmark" er Socialdemokratiets værdimæssige kompas i fremtiden. Foto: Peter Clowes

Signe Müller er pensioneret sundhedsplejerske, og har været medlem af Socialdemokratiet i snart tre årtier. Hun var en blandt godt 1.000, der var mødt op i Odense, da partiets nye principprogram blev præsenteret. 

"Fælles om Danmark" lyder titlen på det 30 sider lange udkast til Socialdemokratiets fremtidige værdimæssige kompas.

Man synger stadig: Når jeg ser et rødt flag.... Foto: Peter Clowes

Frihed, lighed og solidaritet lyder mantraet stadig. Men der skal handling bag. Det mener Signe Müller fra Assens.

- Det er ikke bare nogle ord, vi skal slynge ud. Solidaritet. Det lyder så flot, ikke? Men det skal jo også være i virkeligheden, ikke?

4.600 partimedlemmer har svaret på spørgsmål om deres holdninger. Det er blandt andet deres svar, der har formet det nye - og dermed syvende principprogram siden 1876. Det seneste kom i 2004.

- Jeg husker specielt 1990'erne, da jeg også arbejdede, hvor meget vi tog hånd om de socialt svage. Hvor meget vi snakkede om tidlig indsats. Det snakker de også lidt om i dag, men jeg synes, det er lidt perifært, lyder det fra Signe Müller. 

Særligt tre områder har fået fokus i det nye principprogram. Det gælder ulighed og bæredygtighed, og så har partiets syn på udlændinge og integration fået sit helt eget afsnit.

Signe Müller har ikke kunne finde sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Den var barsk, og jeg synes bestemt også, den var barsk i forhold til kvoteflygtninge. For mig var det jo helt indlysende, at dem skal vi selvfølgelig tage imod, siger Signe Müller.

12:52

Se hele indslaget om Socialdemokratiets nye principper, og Signe Müllers reaktion Video: Peter Clowes

Luk video

Men hun mener stadig, at partiet har noget at byde på. 

- Jeg tror stadig, at der er muligheder inden for Socialdemokratiet. Men jeg vil gerne have, at de fører en mere tydelig oppositionspolitik, så man ved, hvor de er, siger hun. 

OVERBLIK: Fem vigtige værdier for Socialdemokratiet

1. Lighed:
  • Alle skal have lige muligheder for at forme deres eget liv uanset køn, etnicitet, religion, seksuel orientering, handicap, social baggrund eller økonomisk formåen.
2. Ret og pligt:
  • Med rettigheder følger også pligter. Vi har alle ret til hjælp, når det behøves. Og vi har alle pligt til at bidrage, hvor vi kan.
3. Bæredygtighed:
  • I dag lever vi mennesker ikke i balance med naturen. Vi bruger klodens ressourcer og forurener dens elementer i en grad, der hverken er etisk forsvarlig eller bæredygtig i forhold til fremtiden.
  • Fremtiden kan blive endnu værre, hvis vi ikke får stoppet temperaturstigningerne. For Socialdemokratiet er det derfor en bunden opgave grundlæggende at forny den måde, vi forbruger og producerer energi på.
4. Udlændinge:
  • De fleste flygtninge hjælpes bedst i nærområderne. Derfor skal vi hjælpe mest der. Men vi skal også hjælpe her i landet. Danmark tager imod mange flygtninge. Og vi kommer også til at give asyl til mennesker på flugt i fremtiden.
5. Internationalisme og menneskerettigheder:
  • Vi ønsker en verdensorden, der bygger på regler og normer. En verden, der regeres efter lovens magt - ikke magtens lov.
  • Vi bakker op om de grundlæggende menneskerettigheder og mener, at de bør gælde for alle mennesker på jorden.
Kilde TV 2/ Ritzau