Sind-formand forventer flere sager om fejlbehandling

Efter tre sager om fejlbehandling frygter foreningen Sind, at der er flere sager, som holdes skjult.

Der er opstået en arbejdskultur, hvor ansatte i Sundhedsstyrelsen forsøger at dække over fejl. Seneste eksempel er en fynsk psykiater, der i årevis har fejlbehandlet patienter, selvom psykiateren var i myndighedernes søgelys for at give forkert behandling.

Det mener Knud Kristensen, der er formand for landsforeningen Sind, som arbejder for at skabe forståelse for sindslidende og pårørende. DR Nyheder har beskrevet tre sager, hvor psykiatere har fejlbehandlet patienter trods mange advarsler.

- Når der allerede er tre sager, så tror jeg ikke, vi har set det hele, selvom jeg håber det. Sagerne viser en kultur, hvor man prøver at dække over egne fejl, og man kunne godt have mistanke om, at der er flere sager derude.

- Sundhedsstyrelsen kunne starte med at fortælle, hvorvidt der er flere sager, og hvad man vil gøre ved dem, siger Knud Kristensen.

En af de andre sager handler om en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland, hvis behandling har ført til dødsfald og fejlmedicinering af børn.

I den aktuelle sag vidste Regionen Syddanmark i 2013 ikke, at Sundhedsstyrelsen havde mistanke om, at et hovedtraume hos den nu suspenderede fynske psykiater kunne være årsagen til fejlbehandlingerne.

De mange advarselslamper i sagen førte lørdag til en øjeblikkelig suspendering, indtil en undersøgelse er afsluttet.

- Det skulle den have gjort for længe siden, men hellere nu end slet ikke. Der er så mange ting i denne sag, der for os er helt uforståelige, som at man har fortsat med at lade ham praktisere.

- Hvis der er flere sager, er tiden inde til, at Sundhedsstyrelsen selv fortæller om det og ikke venter på den pinefulde proces, hvor pressen skal grave dem frem en af gangen. Det er helt utilfredsstillende, siger Knud Kristensen.

Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der er behov for en umiddelbar afklaring af, om psykiateren fortsat kan fungere som autoriseret læge, lyder det i en pressemeddelelse.

- Patienternes sikkerhed er vigtigst for os. Vi fulgte i forvejen den nævnte psykiater, herunder hans udskrivning af medicin, siger tilsynsdirektør i Sundhedsstyrelsen, Anne-Marie Vangsted.

Sagerne har ført til, at direktør i Sundhedsstyrelsen Eva Smith er blevet fyret, mens sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har annonceret, at der skal ryddes op.