I det fynske folks tjeneste

Skæbnedag i minksag: Tre redegørelser kan afgøre ministers fremtid

Regeringen har brudt loven i et forsøg på at inddæmme coronamutation hos mink. Det kan koste minister posten. 20 fynske minkavlere har slået cirka en million mink ihjel.

I samarbejde med TV2.dk

Fynsk minkavler mener, at nogen skal stilles til ansvar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvem vidste hvad, og hvornår vidste de det?

Onsdag ventes en redegørelse fra Fødevareministeriet offentliggjort. Den skal klarlægge forløbet op til regeringens beslutning om at beordre alle mink i landet aflivet.

Læs også Skiftende forklaringer: Her er alt, der er blevet sagt i minksagen

Samtidig får vi måske svar på, om fødevareminister Mogens Jensen (S) kan blive på posten.

- Det mest interessante bliver selvfølgelig, om der i redegørelsen er en forklaring på, hvordan man kunne træffe en beslutning, der betød, at man krævede aflivning af hele minkbestanden til trods for, at det ikke var lovligt, siger politisk kommentator Hans Engell.

Utilfredshed på Fyn

Beslutningen har fået store økonomiske og menneskelige konsekvenser for landets minkavlere. Herunder de 20 fynske minkavlere, der i alt har 42 minkfarme, som ellers ikke har haft nogen smittetilfælde.

- Det er jo ikke rart at tænke på det, der så er fremtiden nu. Nu det slut. Det gælder for alle, sagde minkavler Louiser Sander til TV 2 Fyn, efter hun søndag aflivede sin sidste mink.

Det nytter jo ikke noget, at jeg går ud og laver en ulovlig handling, og så bare stiller mig op og siger undskyld

Kristian Juul Nielsen, minkavler, Fyn

Blandt de fynske avlere har man da også været alt andet end tilfredse med forløbet og de udmeldinger, der er kommet undervejs.

- Vi ved jo ikke helt, hvor vi står, og den usikkerhed håber jeg meget hurtigt, at der kommer en afklaring på. Det er et helt utroligt pres for os alle sammen, sagde Martin From, da TV 2 Fyn besøgte ham tidligere på måneden.

Der skal komme et efterspil

Ifølge TV 2's politikske kommentator, kommer der onsdag op til tre forskellige redegørelser. Én om selve lovhjemmelsdelen, som er udarbejdet af Fødevareministeriet.

Én om hele forløbet om minksmitten, der rækker flere måneder tilbage, som også er udarbejdet af Fødevareministeriet.

Læs også Erstatning til minkavlere: Bonnesen forudser retssager på stribe

Og til slut en sundhedsmæssig redegørelse, som er udarbejdet af Sundheds– og Ældreministeriet. Ugen kan ende med, at Mogens Jensen mister sin ministerpost. Og det har da også være flere af minkavlernes ønske, at sagen fik konsekvenser for beslutningstagerne.

- Jeg får ikke noget personligt ud af, at der er en minister, der går af. Hvis han bliver, er det fint nok, men der skal stadigvæk komme et efterspil. For det nytter jo ikke noget, at jeg går ud og laver en ulovlig handling, og så bare stiller mig op og siger undskyld, sagde Kristian Juul Nielsen i forbindelse med et samråd i sagen 11. november.

Tidslinjen for ugen

  • Tirsdag: Mogens Jensen var kaldt i samråd for at redegøre for beslutningen om at aflive alle raske mink i hele landet.
  • Onsdag: Miljø- og Fødevareministeriet kommer med en redegørelse, som skal se nærmere på forløbet. Hvem vidste hvad og hvornår, ventes at komme frem i redegørelsen. Fødevarestyrelsen har hele tiden været klar over, at det kun er lovligt at aflive raske mink og mink på farme, som ligger mere end knap otte kilometer fra en smittet farm. Det store spørgsmål i redegørelsen er derfor blandt andet, om styrelsen sagde noget til ministeriet, og hvor langt op i det politiske system den advarsel i så fald er gået.
  • Onsdag: Hasteforespørgsel i Folketingssalen med Mogens Jensen, der blandt andet er blevet bedt om at svare på den manglende gyldighed i loven.
  • Torsdag: Samråd om hvornår fødevareministeren og Fødevarestyrelsen blev bekendt med det manglende grundlag i loven. Efter samrådet ventes støttepartierne anført af Enhedslisten og De Radikale at sige, om de fortsat har tillid til ministeren, eller om han må gå.

Desuden forhandler Folketingets partier fortsat forhandle om en kompensation til minkavlerne, der har aflivet deres dyr.

 

Kilde: Folketinget

 

I samarbejde med TV2.dk