I det fynske folks tjeneste

Skandaleramt IC4-tog påvirker togdriften på Fyn

DSB har taget alle IC4-tog ud af drift efter uheld med en pumpe. Det betyder aflysninger de kommende dage, og regionaltogene på Vestfyn er erstattet af togbus.

Foto: arkiv

Regionaltogene på Vestfyn er erstattet af togbus. Se en køreplan for Togbusserne her.

Samtidig er er enkelte Lyn-tog mellem landsdelene aflyst.

Det sker efter at DSB tirsdasg valgte at tage alle IC4-tog af skinnerne, efter at en hydraulikpumpe gik løs på et IC4-tog i nærheden af Hedehusene Station tæt på Roskilde.

Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.

- Vi er lige nu i gang med at undersøge årsagerne til episoden og har valgt at tage IC4-togene ud af passagerdrift, siger Anders Egehus, driftsdirektør i DSB.

For bare to uger siden havde DSB et lignende uheld med et IC4-tog.

- På den baggrund har vi valgt at indstille passagerdriften med IC4. Vi vil nu analysere hændelserne og derefter vurdere genindsættelsen af IC4-togene, siger Anders Egehus.

Meldingen lyder, at IC4-togene er taget ud af drift "indtil videre".

Beslutningen betyder ændringer og aflysninger i togtrafikken resten af tirsdagen, onsdag morgen og formentlig de kommende dage.

IC4-togene, der blev købt for milliarder af DSB i 2000, er aldrig kommet ordentligt i gang og har været plaget af problemer.

I forbindelse med DSBs seneste årsregnskab i februar erkendte den administrerende direktør Flemming Jensen også, at IC4-togene har været en rigtig dårlig investering.

- Selv efter de mange år har det stadigvæk vist sig vanskeligt at få dem til at fungere på et tilfredsstillende niveau, sagde han.

På grund af IC4-togenes dårlige driftsstabilitet er de meget dyre at køre med. Derfor nedskrev DSB værdien af togene med over to milliarder kroner i det seneste årsregnskab.

- Den værdi, de repræsenterer, hænger ikke sammen med den værdi, de er bogført til, sagde Flemming Jensen.

I december sidste år droppede DSB de facto togene. Det blev besluttet, at de skal bruges som regionaltog, indtil de skal udfases i 2024, når der kommer nye elektriske tog.

Oprindeligt var planen, at IC4-togene skulle være i drift frem til 2032.

Se alle ændringer her.