Skatteminister: Skattebommert kan ramme kernevelfærden

Problemer med at inddrive gæld udhuler kommunekasserne. Hullet er nu vokset til 50 millioner kroner. Odense har et hul på 1,9 millioner i kommunekassen.

Børn og ældre i flere af landets kommuner kommer til at mærke på egen krop, at store dele af inddrivelsen af gæld til det offentlige er gået i stå.

Det skriver Berlingske.

Her og nu mangler kommunerne 50 millioner kroner som følge af Skats beslutning om at skrotte sit skandaleramte inddrivelses-system, EFI.

Samtidig er der ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) ingen garanti for, at regeringens varslede redningsplan for at få gælden hentet hjem kommer til at virke.

- EFI er på alle måder en skandale. Lykkes planen ikke, kan vi komme til at mangle penge til hjemmehjælp, ældre, svømmehaller, skattelettelser eller bedre rammebetingelser for erhvervslivet, siger skatteministeren til avisen.

Flere borgmestre advarer om, at det akutte problem vil svække kernevelfærden.

I Odense er der et hul på 1,9 millioner i kommunekassen sammenlignet med oktober 2014. Det kan tvinge kommunen til at skære på områder for børn og ældre, lyder det fra borgmester Anker Boye (S).

I Aarhus er problemet endnu mere grelt. Siden EFI blev sat i bero 8. september, har kommunen ifølge Berlingske sikret sig 55 kroner i forfalden gæld. I samme periode året før fik kommunen over seks millioner kroner i kassen.

Københavns mangler alene i oktober over otte millioner kroner.

- Det er klart, hvis vi havde de her penge, kunne vi styrke vores indsats for børn, ældre og socialt udsatte, siger overborgmester Frank Jensen (S) til Berlingske.

Problemerne hos Skat betyder ikke nødvendigvis, at kommunerne må vinke farvel til de penge, som skulle være betalt nu. Men det forudsætter, at Folketinget godkender et kommende lovforslag om at udskyde forældelse af gæld.