I det fynske folks tjeneste

Skipper glæder sig over britisk farvel

Det ligger nu fast, at Storbritannien forlader EU, da "leave"-sidens forspring ikke kan hentes, oplyser BBC. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper glæder sig over afstemningsresultatet af Storbritanniens folkeafstemning.

Et flertal af de de britiske vælgere har torsdag stemt for, at Storbritannien skal melde sig ud af EU.

 Det konkluderer BBC, efter at det står klart, at "leave"-siden matematisk ikke længere kan hentes, selv om enkelte kredse fortsat mangler at blive talt op.
 
Tv-stationerne BBC, Sky News og ITV News oplyste tidligere fredag morgen, at de forudsagde, at et flertal havde stemt "leave".
 
Nu slår blandt andet BBC det fast som et faktum.
 
- Storbritannien har med 52 procent mod 48 procent af stemmerne besluttet at forlade Den Europæiske Union efter 43 år ved en historisk folkeafstemning, skriver BBC.
 
Det betyder, at Storbritannien er på vej ud af EU-fællesskabet, som landet blev medlem af samtidig med Danmark i 1973.

- Det er en sejr

 Resultatet vil gavne de britiske lønmodtagere, mener Enhedslisten.
 
- Det britiske exit trækker den politiske indflydelse tilbage til den britiske befolkning og væk fra et udemokratisk EU-system, og det er en sejr, siger Skipper i en skriftlig kommentar.

 Med resultater fra næsten alle 382 valgdistrikter har "leave"-siden fået cirka 51,8 procent af de afgivne stemmer mod "remain"-sidens 48,3 procent.

Det svarer til et forspring på cirka 1,1 million stemmer, og det er for stort et forspring til, at det kan hentes.
 Opbakningen til, at Storbritannien skal forlade EU, har været markant i store dele af især England.

 I kredsene i de største byer er der flere steder et flertal, der har ønsket at blive i EU, men sejren i en by som for eksempel Liverpool er ikke blevet så markant, som det var forventet.

 I Sheffield var det ventet, at et flertal ville stemme "remain", men det er overraskende endt med, at tilhængere af et britisk exit - det såkaldte brexit - vinder en snæver sejr. Det samme gælder i den næststørste britiske by, Birmingham.
 
Flere kredse i den britiske hovedstad, London, mangler fortsat at blive talt op, men det ventes ikke at tippe balancen til "remain"-sidens favør.

 Det har aktiemarkederne i Asien taget konsekvensen af. I både Japan og Australien falder de med mere end tre procent. Derudover er det britiske pund faldet til det laveste niveau siden 1985 ifølge Bloomberg over for den amerikanske dollar.

Det er vores uafhængigshedsdag

 Lederen af det EU-skeptiske parti Ukip, Nigel Farage, har ved femtiden fredag morgen holdt noget, der mindede om en sejrstale til partimedlemmer.
 
- Lad 23. juni gå over i historien som vores uafhængighedsdag.
 - Jeg tør nu drømme om, at dagen gryr for et selvstændigt Storbritannien, siger han til medlemmer af Ukip.
 
Tilhængere af et fortsat britisk EU-medlemskab har fredag morgen været meget tavse.
 Premierminister David Cameron, der har opfordret briterne til at stemme "remain", forventes først at sige noget ud på morgenen