I det fynske folks tjeneste

Skoleledere bestemmer arbejdstider

Lærerne havde håbet, at deres egen fagforening kunne lave arbejdstidsregler med kommunen. Men på Fyn er der ingen kommunale aftaler om folkeskolelærernes arbejdstid på vej. Det gør lærerne både usikre og bekymrede.

02:49

03:18

1 af 3

- Det bekymrer rigtig meget, at vi ikke ved hvor mange timer vi har til forberedelse og hvor timer vi skal undervise. Det er en kæmpestor bekymring, siger Jan Andersen, der er tillidsmand på Rosengårdsskolen i Odense.

Mange andre kommuner i landet har valgt at indgå lokale aftaler om lærernes arbejdstid. Men en rundringning til de fynske kommuner viser, at de fynske kommuner i stedet vil lade skolelederne indgå aftaler med lærerne på de enkelte skoler. Det var netop det lærerne frygtede, da regeringen i foråret greb ind i lærerkonflikten.

På Lillebæltskolen i Middelfart frygter de, at det går ud over kvaliteten i undervisningen, at der ikke er indgået arbejdstidsaftaler.

- Vi ved ikke hvor meget tid vi har til at forberede undervisningen, og en betingelse for at lave god undervisning er, at man kan forberede den, siger Per Rasmussen, lærer på Lillebæltskolen.

Sammen med sin fagforening er Per Rasmussen ærgerlig over, at kommunen ikke vil indgå en arbejdstidsaftale og at det nu er op til skolelederne at bestemme arbejdstiden.

- Hvis man har et skolevæsen i kommunen, så skal man også have en samlet arbejdstidsaftale for alle skolerne i kommunen, siger Mads Alnor

der er formand for Lærerforeningen i Middelfart.

Men den aftale vil formanden for skoleudvalget i Middelfart kommune altså ikke give dem.

- Vi tror på at man skal finde ud af hvordan man skal løse opgaverne i dialog mellem medarbejderne og lederen på den enkelte skole, siger

formanden for skoleudvalget i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd(S).

Middelfart er dermed på linje med alle andre fynske kommuner. Og på mange skoler er de utrygge ved at det er deres skoleleder, der skal bestemme arbejdstiden fremover.

- Jeg oplever rigtig meget usikkerhed. Vi kender ikke vores arbejdstid og vi skal føre en hel ny skolereform ud i livet med mere undervisning, siger Jan Andersen, der er tillidsmand på Rosengårdsskolen i Odense.

Odense Lærerforening opfordrer kommunen til at sadle om og indgå en samlet aftale om arbejdstiden med lærerne.