I det fynske folks tjeneste

Skolestart: Pas på de nye i trafikken

I løbet af de første uger af august, vil mere en 5.000 nye fynboer bevæge sig ud i trafikken, fordi de skal starte i skole. Derfor skal bilisterne være ekstra opmærksomme og sætte farten ned ved de fynske skoler.

Sådan lyder opfordringen fra politiet, Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden.

Opfordringen kommer efter et år, hvor der på landsplan var 3518 trafikanter, som kørte for hurtigt ved skolerne og gik i skolestartskontrollerne.

1193 bilister fik en bøde på 1500 kroner for ikke at køre med sele, og 282 fik et klip i kørekortet, fordi de ikke havde spændt deres barn fast.

Ti gode råd

Sikker trafik

1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn, både inden skolestart og i løbet af skoleåret.

2. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder 'fast' hos barnet - også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på

3. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler dér, hvor I skal krydse vejen

4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.

5. Har I meget langt til skole, kan I evt. parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken

6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt mv.

7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.

8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.

9. Husk at du er rollemodel for dit barn - han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.

10. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området - og læs den!