Skolevalg: Fyn er blåt

Den gamle skrøne om, at flertallet af unge stemmer rødt passer ikke. Skolevalg 2015 viser et klart flertal til blå blok. På Langeland stemte to ud af tre elever blåt.

Landsresultatet viser, at Venstre bliver landets suverænt største parti med 27,4 procent. Socialdemokraterne får 17,6 procent, mens Liberal Alliance bliver landets tredjestørste parti med 11 procent af stemmerne.

Samlet får blå blok en komfortabel sejr med 105 mandater, mens rød blok må nøjes med 74.

Johannes Andersen, der er lektor ved Aalborg Universitet og forsker i unge og demokrati, er ikke overrasket over resultatet.

- Der har været flere tegn på, at de blå ville gå hen og vinde. Der er i øjeblikket en strømning blandt unge førstegangsvælgere mellem 18 og 20 år, som også går i den retning.

- Så valgresultatet bærer en interessant pejling om, at der ikke er så stor en forskel mellem aldersgruppe og førstegangsvælgere, siger Johannes Andersen.

Akkurat som når det rigtige folketingsvalg bliver udskrevet, har eleverne haft tre uger til at føre valgkamp i. Her har eleverne skullet vælge og lave kampagner for deres mærkesager samt sætte sig ind i partiernes politik.

På Langeland stemte 68 % på blå blok. I Nordfyns Kommune var tallet 64,6 % til blå bloks fordel.

De eneste røde kommuner er Kerteminde, Faaborg-Midtfyn og Svendborg.

Se resultaterne fra Skolevalg 2015