Skudt på livet løs: Mårhunde tæt på udryddelse

I flere år er der blevet skudt på livet løs for at komme den invasive mårhund til livs. Nu kan den, mod al forventning, være på vej mod at blive udryddet i den danske natur.

Når nattens mørke falder på, drager et lille gråbrunet pelsdyr ud fra sit skjul. Og selvom den ofte forveksles med en grævling, er mårhunden langt fra ønsket i den danske natur.

Mårhunden er en invasiv art, der oprindelig kommer fra Østasien, men på grund af udsætninger i det daværende Sovjetunionen tilbage i 1948-1955, har arten spredt sig til Tyskland og videre op til Danmark. Og mårhunden er ikke den letteste at komme af med igen.

I 2010 blev der derfor udarbejdet en indsatsplan for udryddelsen af dyret.

- Den er en trussel for alle de jordrugende fugle, og masser af andre insekter, padder og andre krybdyr i naturen, fortæller Hans Kristian Nielsen, der er mårhunde-koordinator for Danmarks Jægerforbund.

Mårhunden

Men det er altså ikke nemt at fange dyret, der for det meste kun bevæger sig udenfor når mørket er faldet på, og derfor kræver det helt særligt udstyr at se mårhunden.

Nu ligner det, mod al forventning, at den invasive mårhund kan være på vej mod at blive udryddet i den danske natur. Det seneste år er der skudt omkring 11.000 mårhunde på landsplan, og to af dem har den fynske jæger Tobias Kabbel stået for.

- Jeg tænkte, at nu skulle det være. Nu har jeg vidst, de havde været i området i et stykke tid, i et par uger tror jeg faktisk, fortæller Tobias Kabbel.

Den fynske jæger blev kontaktet for at få hjælp til selve jagten, og det er blandt andet Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund, der rådgiver jægere om jagten på den invasive mårhund.

Judas-dyr

Fordi dyret er så svært at fange, bruges der derfor steriliserede mårhunde, der bevæger sig rundt i den danske natur med GPS-sendere.

- Så kan vi sidde og se signalerne inde på vores computer, og så kan vi se, hvor den færdes henne, forklarer Hans Kristian Nielsen.

På den måde kan mårhunden med GPS-senderen på altså lede hen til andre mårhunde, som derefter kan fanges og skydes. Derfor bliver GPS-hundene også kaldt for "judas-dyr".

Lige nu holder judas-dyrene dog en velfortjent ferie på et mårhunde-hotel i Silkeborg, så de ikke bliver skudt under årets bukkejagt.

Uetisk forkert

Én ting skal man dog være opmærksom på, når man jager mårhunde, og det er, hvorvidt det er ynglesæson for dyret eller ej.

- Man skal ikke skyde noget, hvor der er en risiko for, at hvalpene ligger tilbage i en grav. Det er uetisk forkert, siger Hans Kristian Nielsen.

- Man skal følge anbefalingerne.

- Vi skal ikke stille geværet i skabet

Selvom arbejdet med at komme den invasive art til livs ind til videre er gået over al forventning, så er Tobias Kabbel stadig klar til at holde øje med mårhundene.

- Jeg tror desværre, at det bliver svært at holde dem helt væk fra Fyn, forklarer den fynske jæger.

Også Hans Kristian Nielsen forudser, at kampen endnu ikke er ovre.

- Vi skal ikke stille geværet i skabet, vi skal være klar, og vi skal have flere mennesker, der er klar.

Oversigt

    Oversigt