Slut med 16-årige på fynske diskoteker

Aldersgrænsen på fynske diskoteker og barer skal være minimum 18 år, mener Fyns Politi.

På flere diskoteker og værtshuse på Fyn er det tilladt for unge under 18 år at gå i byen, så længe der ikke bliver skænket alkohol over baren til mindreårige.

Fremover skal det dog være slut med, at 16-17-årige bliver lukket ind på de fynske diskoteker. 

Sådan lyder et forslag fra Fyns Politi, der ønsker at ensrette de unges adgang til diskoteker i de fynske kommuner.

Ifølge Fyns Politi er det nemlig en udfordring, at unge under 18 år i dag kan springe rundt mellem forskellige diskoteker, og det er svært at kontrollere, om de i strid med lovgivningen får serveret spiritus - for hvis ikke de selv kan købe, kan deres ældre kammerater.

- Vi synes, at ens regler over hele Fyn er lettere at administrere både for de unge og restauratørerne. På den måde undgår vi også, at de unge mennesker rejser frem og tilbage mellem byerne for at finde ud af, hvor de kan komme ind, fortæller chefkonsulent hos Fyns Politi, Janne Svärd.

Nyborg-søstrene Maja og Nanna Ohmeyer på henholdsvis 23 og 20 år foretrækker - ligesom politiet - at diskotekerne og barerne hæver aldersgrænsen.

quote På den måde undgår vi også, at de unge mennesker rejser frem og tilbage mellem byerne for at finde ud af, hvor de kan komme ind

Janne Svärd, chefkonsulent, Fyns Politi

- Nyborg har haft mange 16+-fester, hvor Odense har flere steder, hvor man skal være 18 eller 20 år for at komme ind. Jeg har det faktisk sjovest de steder, hvor man skal være 20. Det har måske noget at gøre med, at der ikke er ligeså meget ballade. Det er i hvert fald ikke de meget unge, der fylder mest, fortæller Maja Ohmeyer. 

- Jeg kan ikke se noget i vejen for, at reglerne er ens på hele Fyn. Det, synes jeg, er fint. Jeg har dog svært ved at se, hvordan de vil udføre reglerne, siger storesøster. 

Adgangskontrol og alkoholbevilling

Det ved til gengæld chefkonsulenten, og politiet foreslår de fynske bevillingsnævn, at betingelserne for at få en alkoholbevilling og nattilladelse fremover ensrettes, så unge under 18 år ikke må komme på diskotekerne og kun må opholde sig på "diskotekslignende restaurationsvirksomheder med mad" indtil klokken 23.

Desuden vil politiet have etableret adgangskontrol. Forslaget vil i øvrigt lette politiets kontrol, der ofte kan have svært ved at kontrollere, om de unge på trods af lovgivningen får serveret alkohol på diskotekerne.

- Det er klart, at den kontrol, politiet skal udøve bliver lettere, men det er ikke derfor, vi foreslår ens regler. Det gør vi, fordi der i restaurationsloven står, at man skal varetage ædruelighedsmæssige hensyn, og det er noget, vi tager meget, meget alvorligt, når der er tale om unge mennesker under 18 år, fortæller Janne Svärd.

Fynske borgmestre skal blive enige

Sagen har i juni været diskuteret blandt de fynske borgmestre og Fyns Politi på et kredsrådsmøde på baggrund af den nye restaurationslov, der er trådt i kraft den 1. juli i år.

Diskussionen skal blandt andet danne baggrund for lokale samarbejder med de fynske kommuner, der kan skabe mere tryghed i nattelivet.

På det næste møde i kredsrådet vil temaet blive et punkt til yderligere diskussion.