Småøer vil ikke nøjes med småpenge i lavere færgetakst

Småøerne kræver mindst 133 millioner kroner i lavere færgetakster, siger borgmestre på høring i Folketinget.

Folketinget smider penge ud af statskassen, hvis politikerne kun sænker færgetaksterne til øer med 48 millioner kroner. Taksterne skal sænkes med mindst 133 millioner kroner årligt.

Det fastslog borgmestrene fra Fanø, Ærø, Samsø, Bornholm og Læsø samt formanden for sammenslutningen af 27 småøer tirsdag på Folketingets høring med indenrigsminister Karen Ellemann (V) og udvalget for landdistrikter og øer.

Før valget foreslog SR-regeringen at sænke færgetaksterne med 133 millioner kroner. Så koster det samme pris at sejle som at køre på landevej. Prisen stiger til 281 millioner kroner årligt, hvis færgetaksterne skal sænkes hele året - også i skolernes sommerferie.

1. september fortsætter øen Endelave i Horsens Fjord forsøget med halv færgetakst ligesom i maj. I 2014 sejlede færger gratis i en måned, så folk strømmede til, siger Dorthe Winther, som er formand for sammenslutningen af danske småøer.

- Det var en stigning på ti procent i overførte passagerer. Det betyder rigtig meget for øens turisterhverv. På øerne er vi ikke i tvivl om, at landevejsprincippet betyder noget for øernes erhvervsliv og bosætningen, siger Dorthe Winther.

Karen Ellemann forsøger at finde penge på finansloven. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil finde 133 millioner kroner, siger Magnus Heunicke (S) og Mette Hjermind Dencker (DF).

Karen Ellemann mener, at der mangler tre milliarder kroner efter regeringens kasseeftersyn.

- Økonomien er stram i Danmark. Det eneste, jeg kan sige, er, at vi arbejder på at finde en løsning. Men hvordan den bliver og med hvor meget, det kan jeg ikke sige nu, siger Karen Ellemann.

Hun erkender, at øerne ikke vil nøjes med 48 millioner kroner.