I det fynske folks tjeneste

Smitsom bakterie hærger svinebesætninger

En smitsom svinebakterie, der kan give bylder på størrelse med bordtennisbolde, hærger en række svinebesætninger landet over.

Myndighederne er klar over problemet, men kritiseres for at gøre alt for lidt ved sagen, skriver EPN.dk.

Årsagen til den smitsomme bakterie er ifølge en professor ved Odense Universitet, at svineproducenternes brug af antibiotika er steget voldsomt. Fødevareminister Henrik Høegh (V) blev i sommer opmærksom på sammenhængen mellem brugen af antibiotika og MRSA-bakterien, der både kan smitte fra dyr til mennesker og fra mennesker til mennesker.

Han udsendte derfor et såkaldt "gult kort" til de svineproducenter i landet, som har et højt forbrug af antibiotika, skriver åbenhedstinget.dk, der torsdag afslørede sagen og kunne berette om børn, der har fået store bylder som følge af bakterien.

- Vi har nu i et par år efterlyst undersøgelser, der viser, hvor udbredt dette problem er i de danske svinestalde. Men det har man ikke undersøgt. Måske skyldes det, at når man først har defineret problemet, så er man også nødt til at gøre noget ved det, siger Hans Jørn Kolmos, professor ved Odense Universitetshospital til P1 Dokumentar.

Åbenhedstinget.dk nævner 12 konkrete svineproducenter, hvor ansatte er blevet ramt af bakterien. De 12 producenter har til huse i følgende byer Årslev, Aabenraa, Padborg, Haderslev, Tommerup, Nordborg, Ølgod, Vojens, Give, Dybvad og Sindal.