Smitten stiger, flere vil testes og coronapasset kommer tilbage - sådan forbereder regionen sig

Antallet af smittede i Danmark er stigende, og man forventer mere pres på testcentrene. Derfor bliver der skruet op for bemandingen flere steder.

Smitten med coronavirus stiger i Danmark, og fra fredag skal man igen vise coronapas, hvis man vil på museum, restaurant eller bar. 

Den stigende smitte har betydet øget pres på testcentrene, som nu skruer op for bemandingen. Det fortæller Gitte Jørgensen, der er præhospitalchef i Region Syddanmark. 

- Det er en stor opgave, for henover sommeren har der ikke været stor efterspørgsel på at blive testet, og derfor er der mange podere, som er gået ud og har fundet andet arbejde. Så nu laver de alle mulige andre vigtige opgaver og bare at få kontakt til dem igen kan være svært, siger hun. 

Det betyder også, at man står over for at skulle uddanne en del nye podere. Regionen har indgået en aftale med virksomheden Carelink, der udbyder kviktest, om at de fra fredag har mindst et teststed ledigt i samtlige kommuner i Region Syddanmark. På Fyn mangler kun Faaborg-Midtfyn, som fredag får et kviktestcenter i Herregårdscentret i Faaborg. 

Man kan se alle kvikteststederne på Carelinks hjemmeside

Skruer op for bemanding

Ifølge direktør i Carelink, Brian Rosenberg, regner man med at fordoble antallet af fuldtidsstillinger, så man går fra 400 til 800. Her mærker man også, at poderne har fundet andet arbejde og kun kan vende tilbage på deltid.

- De kan ikke være så meget med som tidligere, så hvor vi før havde én, så skal vi måske bruge tre nu, siger han.

Fra fredag regner man med at skulle foretage 19.500 daglige tests hos Carelink - onsdag foretog man 10.085. 


Ambulance Syd, der står for testcentrene i Nyborg og Middelfart samt for covid-testbilerne, går man fra omkring 150 podere til 200. Den samlede bemanding dækker dog både de to testcentre på Fyn, fire testcentre i Sydjylland og testbilerne. 

- Vi sigter efter at nå op på 200 til 1. december. Indtil da kommer der til at være nogen, der arbejder over, så vi kan være fuldt bemandede, fortæller driftschef Allan Mose. 

Regeringen besluttede i slutningen af oktober, at antallet af daglige PCR-test skrues op fra 100.000 til 150.000. Af de 150.000 skal Region Syddanmark kunne stå for 29.000. Og på den front er man ifølge præhospitalchefen godt med. Onsdag testede man 31.800 personer i regionen. 

På PCR-testcenteret i Svendborg har man på nuværende tidspunkt 42 podere og regner med at at ansætte 10 til 15 ekstra. I Odense har man 75 ansat og forventer at ansætte flere. Præcis hvor mange kan man dog ikke oplyse, fordi der er stor forskel på, hvor meget den enkelte poder arbejder. 

Oveni at skrue op for bemandingen, går man fra at have 15 testbiler til at have 20 biler, hvorfra der kan foretages coronatest. 

På hjemmesiden coronasmitte.dk kan man se en oversigt over både PCR-testcentre og kviktestcentre. Kortet bliver opdateret i takt med, at der åbner nye teststeder. 

Tidsbestilling vender tilbage

Fra fredag ikke længere muligt at få foretaget en PCR-test, uden man på forhånd har bestilt tid. På den måde håber man at afhjælpe nogle af de lange køer ved testcentrene.  

- Vi ved godt, at folk står i kø, og at det er træls. Det er det især for borgerne, men jo også for poderne. Men man er nødt til at være lidt tålmodig. Det er jo kommet ret pludseligt det her siger Gitte Jørgensen.

Et coronapas er gyldigt, hvis man har en kviktest, der er under 72 timer gammel eller en PCR-test, der er under 96 timer gammel. Derudover er det som udgangspunkt gyldigt, hvis man er vaccineret mod coronavirus. 

- Så det vigtigste at sige er jo nærmest, at vi stadig står klar til at vaccinere, siger Gitte Jørgensen. 

Der er 96 vaccinecentre i Danmark. Man kan se en oversigt på Region Syddanmarks hjemmeside.