I det fynske folks tjeneste

Snart kan blodprøve give gravide svar på downs-mistanke

Undersøgelsen NIPT, der kan teste for downssyndrom, vil 1. marts blive nationalt tilbud til landets gravide. Uanset om du bor på Fyn, Jylland eller Sjælland, skal tilbuddene være ens, når gravide skal undersøges.

Derfor vil den såkaldte NIPT-undersøgelse, som ved en blodprøve eksempelvis kan teste fostre for downssyndrom, fra 1. marts indgå som et nationalt ensartet tilbud.
Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag, hvor styrelsens nye retningslinjer for fosterdiagnostik er blevet offentliggjort.

NIPT er en vældig god undersøgelse, lyder det fra overlæge ved Sundhedsstyrelsen Christine Brot.

- Den er ret præcis. Hvis man ikke skal bruge NIPT til at undersøge fosterets kromosomer, så skal man enten tage en fostervandsprøve eller en prøve af moderkagen, hvor man stikker en nål gennem maveskindet.

- Det er et lidt større indgreb, og det medfører en lille risiko for utilsigtet abort. Det undgår man ved blodprøven, siger Christine Brot.

Hun fortæller, at det i øjeblikket er 25 procent af de gravide kvinder, der takker nej til at få lavet videre undersøgelser, hvis en skanning giver mistanke om, at der kan være noget i vejen med barnet.

- Måske er det gravide, der har haft svært ved at blive gravide og ikke tør løbe den risiko for abort, eller måske er det nogen, som bare ikke ønsker det. Men for dem vil en blodprøve være et godt tilbud, siger hun.

NIPT har sammen med undersøgelsen kromosom mikroarray, der er en detaljeret kromosomundersøgelse, allerede været i brug nogle steder i landet.
Derfor har målet med de nye retningslinjer blandt andet været at skabe et ensartet tilbud til gravide kvinder, uanset hvor de bor i landet, fortæller overlægen.

Ud over at NIPT bliver udbredt til hele landet, ser formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo det også som en fordel, at den gravides valgmuligheder i de nye retningslinjer er gjort klarere.

- Det er en fordel i de nye undersøgelser, at man tydeligere understreger, at der er forskellige valgmuligheder for kvinden - man kan eksempelvis nøjes med at blive skannet med sin termin, skanne antal fostre, eller man kan ønske at vide mere om fosteret, siger hun.