Snedronningen i virtual reality: Fynske spilskabere i samarbejde med Zentropa

Et nyt samarbejde mellem FilmFyn, Den Fynske Spilfabrik og filmselskabet Zentropa skaber mulighed for nye fynske arbejdspladser.

I den gamle polymerfabrik i Aarslev er produktionen rykket fra skosåler til computerspil.

Den Fynske Spilfabrik tilbyder et seks måneder langt kursusforløb med fokus på spiludvikling og networking. Tirsdag løftede fabrikken det digitale slør for et samarbejde mellem de seks nuværende spilkursister og filmselskabet Zentropa.

Filmselskabet Zentropa var i dag på besøg på Den Fynske Spilfabrik i Årslev. Zentropa har nemlig hyret spilfabrikkens kursister til at lave et computerspil til en kommende spillefilm om HC. Andersens eventyr  Snedronningen.

Kursisterne har udviklet et virtual reality-spil til Zentropa. Et spil, som filmselskabet skal bruge i et kommende spillefilmsprojekt.

- Det har været en spændende proces. Det fedeste er, at der er nogen, der gider spille det, fortæller Jesper Bæk Jørgensen, der sammen med de andre kursister har været med til at udvikle spillet, der får en vigtig rolle i Zentropas kommende filmatisering af H.C. Andersen-eventyret Snedronningen. 

Spillefilmen er stadig på udviklingstadiet, men Spilfabrikkens virtuelle virkelighed af eventyruniverset blev tirsdag fremvist og testet af filmfolkene. 

- Fascinerende. Det er vildt! Det var første gang, jeg spillede computerspil, siden jeg spillede Tetris i 1988, sagde en grinende Zentropa-producent, Peter Aalbæk Jensen.

Samarbejde på tværs - på flere måder

Indtil sommeren 2016 var Peter Aalbæk en karismatisk direktør for Zentropa, som han i 1992 stiftede sammen med filminstruktør Lars von Trier.

Zentropa holder til i hovedstaden, og Den Fynske Spilfabrik er et projekt mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og FilmFyn. Udover samspillet mellem spil og film er der også en slags statement i samarbejdet mellem de to organisationer.

- Film har det med at klumpe sig sammen meget omkring København - men heldigvis også en masse på Fyn efterhånden. Men i den verden, vi står foran, der vil du lige så godt kunne sidde i Bjerringsbro og lave et fantastisk spil, som du kan sidde i Aarhus, København eller Odense, siger Peter Aalbæk Jensen.

For filmmanden betyder det derfor meget, at Zentropa og filmverdenen bevæger sig væk fra hovedstaden.

- Vi har jo i al ubeskedenhed været med til at starte FilmFyn, så tanken om at vi filmer andet end Københavns Rådhusplads, har været essentiel for mig i de sidste 20 år, siger Peter Aalbæk.

Film på Fyn

Zentropa skal lave filmen Snedronningen sammen med FilmFyn, og med meget stor sandsynlighed skal en stor del af optagelserne også foregå på Fyn. 

Julie Linn Milling, der er producer hos FilmFyn, kan se store perspektiver i samarbejdet med Den Fynske Spilfabrik, som FilmFyn støtter økonomisk. Hun er fascineret af det virtual reality-spil, som spiludviklerne tirsdag præsenterede.

- Det var en fantastisk oplevelse. Jeg tror alle gerne vil se, hvordan film og spil kan bruge hinanden, og her har vi et helt klart eksempel med et meget eventyrrelateret filmprojekt, hvor man selv kan komme helt ind i den verden, siger Julie Linn Milling.

Hos kursist og spiludvikler Jesper Bæk Jørgensen er der optimisme omkring de fremtidige muligheder for de seks kursister. Han håber på, at samarbejdet med Zentropa kan udvikle den fynske spilbranche. 

- Os seks kursister er gået sammen og har startet en virksomhed, og vi håber at få noget ud af de muligheder, som et samarbejde med Zentropa giver os. Vi håber at komme til at arbejde sammen med flere filmselskaber, siger Jesper Bæk Jørgensen, der understreger, at de seks planlægger at blive på Fyn, hvis deres virksomhed kommer op at flyve.

Oversigt

    Oversigt