I det fynske folks tjeneste

Snød på vægten: Fynsk firma betaler en million tilbage

Dom har ikke udelukket Odense Nedbrydning fra opgaver hos Odense Kommune.

Arkivfoto.

I januar 2016 blev direktørerne i firmaerne Lasse Vognmand, MVL-Otterup og Odense Nedbrydning idømt fængselsstraffe for omfattende snyd med indhold og vægt af det affald, deres firmaer afleverede hos Odense Miljøcenter Nord hos Odense Renovation.

Lasse Vognmand og MVL-Otterup nåede at gå konkurs, inden byretten og senere Østre Landsret afsagde den endelige dom, og dermed kan Odense Renovation formentlig skyde en hvid pind efter de 2,4 og 1,9 millioner kroner, som bedrageriet løb op i for de to firmaers vedkommende.

Selve sagen

Chauffører og direktører fra Lasse Vognmand A/S, Rågelund Vognsmandsforretning, Odense Nedbrydning og MVL Otterup blev i januar 2016 dømt for systematisk snyd og ompostering af affald til mindre læs og billigere affaldstyper i fællesskab med ansatte hos Odense Renovation.

To af de tre vognmænd blev bl.a. på grund af deres alder på 70 og 74 år dømt til kun at afsone to måneder af en straf på 1 år og 6 måneders fængsel. Den sidste vognmand skulle afsone en tilsvarende dom i fuld længde efter en stadfæstelse i Østre Landsret. To medarbejdere blev dømt til at afsone tre år og et år og ni måneder.
 

Direktøren for Odense Nedbrydning nægtede sig skyldig helt frem frem til byretsdommen, men har efterfølgende valgt at betale knap én million kroner tilbage til Odense Renovation over tre år, oplyser Thomas B. Jørgensen, direktør hos Odense Renovation.

Det svarer til det beløb, som retten, anslog, der var snydt for.

Efter at Odense Nedbrydning har indgået aftalen, betragter Thomas B. Jørgensen sagen som afsluttet.

Læs også Ansatte dømt for svindel med affald

Dommen på 18 måneders fængsel - de to ubetinget - til direktøren for Odense Nedbrydning - har heller ikke haft konsekvenser for Odense Kommunes brug af firmaet.

Det fremgår af en aktindsigt til TV 2/Fyn.

Snyderiet fandt sted fra 2007 til efteråret af 2011, hvor Fyns Politi gik ind i sagen.

Odense Nedbrydning har fra 2012 vundet udbud og haft ordrer hos By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune for godt 11 millioner kroner - og firmaet har haft fri adgang til Odense Renovation med affald, både da firmaet var under efterforskning og efter dommen.

Så store opgaver har Odense Nedbrydning haft i By- og Kulturforvaltningen

Udgifter med moms

2012                2.626.991,26
2013                1.616.255,00
2014                4.723.838,13
2015                   760.238,75
2016                1.566.961,88
2017                   364.911,25

- Man skal huske på, at man i princippet er uskyldig, indtil retten har talt. Derfor kunne Odense Kommune have fået problemer, hvis man havde udelukket Odense Nedbrydning, så længe de ikke var dømt, siger Thomas B. Jørgensen.

Den udlægning er medlem af By- og Kulturudvalget, Pernille Bendixen (DF) enig i.

- På den ene side er firmaet og direktionen dømt for svindel, men man har udstået straffen og er begyndt at betale pengene tilbage. Desuden er det en sag mellem Odense Renovation og Odense Nedbrydning. De opgaver, man har udført for By- og Kulturforvaltningen, er ikke en del af sagen, siger Pernille Bendixen.

Odense Renovation lukkede straks af for vognmandsfirmaet MVL-Otterup brug af miljøcentret. Det skete fordi firmaet gik til delvis bekendelse, da politiet gik ind i sagen, oplyser Thomas B. Jørgensen.

Og et vognmandsfirma, der tidligere i forløbet blev dømt for et mindre beløb ved en tilståelsessag, har fortsat ikke adgang hos Odense Renovation.

Det skyldes, at firmaet har misligeholdt sin aftale om tilbagebetaling af et par hundrede tusinde kroner, siger Thomas B. Jørgensen.

 Det fremgår af Odense Nedbrydnings årsregnskab, at selskabet i 2015/2016 fik et underskud på 1,3 millioner kroner før skat, og ifølge ledelsesberetningen skyldes det, at selskabet har været ramt af to større retssager i regnskabsåret, der sluttede i september 2016.

Læs også Ansatte på miljøcenter og vognmænd snød med affaldsvægt