I det fynske folks tjeneste

Snydt: Helles koncertbilletter kostede 800 kroner for meget

Det er ulovligt at sælge koncertbilletter til overpris. Alligevel kan én bestemt billettjeneste slippe godt fra at sælge billetter til fynske koncerter til tredobbelt pris.

00:26

Video: Flemming Ellegaard

Foto: Flemming Ellegaard

1 af 2

Helle Schmidt Kristiansen fra Tommerup blev begejstret, da hun hørte, at bandet Guns N' Roses skal spille i Odense næste sommer.

- Jeg synes bare, det er god musik, siger hun begejstret.

Flere af vennerne fra motorcykelklubben havde allerede sikret sig billet, så Helle fik travlt med at få fat på billetter til hende og hendes mand.

- Jeg strøg direkte over til computeren og bestilte billetter.

Men Helle Schmidt Kristiansen vidste ikke, hvor billetterne blev solgt, så hun foretog en Google-søgning og endte hos billettjenesten Viagogo. En dansksproget hjemmeside, der sælger billetter til mange arrangementer i ind- og udland. Prisen så ud til at være fornuftig - 851 kroner pr. billet.

Hun tjekkede prisen flere gange i løbet af købsprocessen, og den forblev på 851 kroner. Dog kom der på et tidspunkt et ekstra gebyr på 18 kroner oveni, men det forskrækkede ikke Helle Schmidt Kristiansen. Hun blev mere påvirket af, at der ifølge siden kun var ganske få billetter tilbage, og at hendes billetter kun var reserveret i ganske få minutter. 

Læs også Guns N' Roses giver koncert i Odense

Uret tikkede, og da hun endelig nåede frem til at kunne indtaste betalingsoplysninger, gjorde hun det uden at tøve. Desværre var prisen i samme øjeblik hævet til 2329 kroner for de to billetter.

- Det havde jeg slet ikke forestillet mig, og det irriterer mig allermest, at jeg ikke havde kigget på prisen en ekstra gang. Men jeg var så sikker på prisen. Jeg havde set to gange, at den var 851 kroner plus et mindre gebyr, siger hun.

Kraftig overpris

Standardbilletterne til Guns N' Roses-koncerten i Odense koster 765 kroner inklusive gebyr, oplyser arrangøren Culture Club & JVB Live. Ikke en krone mere, for det er ifølge dansk lovgivning ulovligt at sælge billetter dyrere end udbudsprisen. Det er at betragte som sortbørshandel.

Det er svindel! Når vi sælger en billet til en pris, så er det jo dét, den skal koste.

Hans Thomsen, direktør, Culture Club & JVB Live

Samlet set burde Helle Schmidt Kristiansens billetter altså have kostet 1530 kroner, men da hun betalte 2329 kroner, har hun altså givet 799 kroner for meget.

Og så er hun endda sluppet billigt i forhold til en anden kunde, som TV 2/FYN har talt med. 

Vedkommende endte med at give 6296 kroner for fire billetter til koncert med Kim Larsen & Kjukken næste sommer på Valdemars Slot på Tåsinge.

Fire billetter, der vel at mærke kun koster ialt 1620 kroner hos den officielle billetsælger, Ticketmaster. 

TV 2/FYN har efterprøvet købet af billetterne, som ganske rigtigt koster næsten fire gange for meget hos Viagogo.

Hans Thomsen, direktør, Culture Club & JVB Live Foto: Flemming Ellegaard

- Det er svindel! Når vi sælger en billet til en pris, så er det jo dét, den skal koste. Det er jo helt urimeligt, at man kan sidde og tjene det dobbelte eller tredobbelte på at videresælge dem, siger Hans Thomsen, der er direktør for Culture Club & JVB Live.

Han kan ikke hjælpe billetkøbere, der har betalt overpris, men han opfordrer kunderne til at være vågne.

- Brug det officielle billetsted og køb billetterne dén vej, siger han.

Umuligt at klage

Selvom billettjenesten Viagogo overtræder dansk lovgivning, når de udbyder og sælger billetter til overpris, er de meget svære at komme til livs. Firmaet er nemlig indregistreret i Schweiz. Normalt ville man kunne klage til Forbrugerklagenævnet, men de kan kun behandle klagesager over firmaer, der er etableret i Danmark. 

Forbrugerrådet Tænk har mange gange hørt om Viagogo.

Paula Brammann, juridisk konsulent, Forbrugerrådet Tænk. Foto: Pressefoto

- Vi har modtaget rigtig mange henvendelser om dem. Selvom de er hjemmehørende i Schweiz, skal de overholde dansk lovgivning, for de markedsfører sig på dansk til et dansk publikum. Og dermed må de ikke tage overpriser, fastslår Paula Brammann, der er juridisk konsulent i Forbrugerrådet Tænk. 

Forbrugerrådet Tænk opfordrer nu danske politikere til at finde en løsning, så man kan sætte en stopper for hjemmesider som Viagogo, der systematisk bryder loven. 

Indtil da har de danske forbrugere kun få måder at få deres penge igen. 

Billetsnyd - det skal du holde øje med:

  • Find ud af, hvem der arrangerer koncerten. Tryk på et billet-link på deres hjemmeside.
  • Brug sund fornuft - er det en rimelig billetpris?
  • Kontrollér prisen igen, inden du godkender betalingen.

Ifølge Paula Bramman bør man kontakte sin bank og gøre indsigelse overfor betalingen. Hvis der er blevet hævet et højere beløb, end man havde godkendt ved bestillingen, eller hvis man slet ikke har modtaget sine billletter, kan man bruge den såkaldte indsigelsesordning.

Hvis man kan overbevise banken om, at man er blevet snydt, bør banken refundere pengene til ens bankkonto.

Men derudover håber Paula Bramman, at forbrugerne vil klage.

- Vi vil opfordre forbrugerne til at klage til Forbrugerombudsmanden for at gøre opmærksom på problemets omfang og dermed presse på for at finde en løsning, siger hun.

Usikker billet

Helle Schmidt Kristiansen glæder sig til koncerten med Guns N' Roses næste sommer, men hun har alligevel en uro i kroppen omkring billetterne. Hun har nemlig slet ikke fået dem endnu. Da købet var gennemført, fik hun at vide, at billetterne ville blive tilgængelige senest tre dage før koncerten.

- Det kan jo være kopibilletter. Med det nummer, de har lavet her, så tror jeg, de kan finde på hvad som helst, siger hun.

Helle Schmidt Kristiansen har efter sit køb læst historier på nettet, hvor folk aldrig modtog deres billetter fra Viagogo.

Hun håber dog det bedste.