Snydt for penge til forskning

Forskerne ved SDU har svært ved at få fat i forskningspengene i de offentlige kasser. Når pengene skal deles ud, løber universiteteterne i København og Aarhus med en stor del af kagen.

I kælderen under Odense Universitets Hospital er Carsten Jensen igang med et forskningsprojekt - han undersøger om patienter ved at træne kan udskyde eller undgå hofteoperationer.

Hofteprojektet støttes af Gitgforeningen, men der var ingen penge fra den statslige kasse, Statens Frie Forskningsråd.

50 mio for lidt

På SDU hjælper Olav Svenningsen forskerne med at søge penge - og hans fornemmelse var, at lidt for mange forskere fra Odense får afslag fra de statslige råd i forhold til forskere fra København og Aarhus. Da han granskede statistikker, blev hans mavefornemmelse bekræftet.

- Vi sender mange ansøgninger afsted, men der er nogle grupper, der har meget svært ved at få penge. Og forskerne er jo afhængige af de penge for at kunne udføre deres forskning, siger Olav Svenningsen, leder af Syddansk Forskerstøtte.

I 2011 delte de frie forskningsråd lidt over en milliard kroner ud til de danske universiteter.

Københavns Universitet, DTU og CBS i København løb med mere end halvdelen - nemlig 570 millioner. Aarhus Universitet fik 349 millioner, mens Syddansk Universitet hentede 60 millioner kroner.

Hvis pengene blev ligeligt fordelt i forhold til størrelse og andel af forskningen, burde universitetet i Odense have haft 40 - 50 millioner kroner mere.

- Jeg kan jo se at i andre sammenhæng som fx private fonde og EU får vi en stigende andel, og derfor kan det undre at vi har svært ved at trænge igennem danske forskningsråd. Vi klarer os jo fint internationalt, siger Jens Oddershede, der er rektor for SDU.

Kritik afvises

Formanden for Det Frie Forskningsråd Peter Munk Christiansen fejer kritikken af banen. Pengene fordeles efter kvalitet - ikke efter hvor man kommer fra, siger han.

- Jeg synes ikke, der er en alarmerende forskel. Og så vil jeg også sige, at det ikke er vores opgave at lave en ligelig fordeling mellem universiteterne. Vores opgave er at sikre, at de bedste forskere med de bedste projekter får deres bevillinger, siger Peter Munk Christiansen til TV 2/FYN.

Men forskere og medarbejdere ved Syddansk Universitet peger på at de råd der fordeler pengene domineres af folk fra Aarhus og København. For ekspempel sidder der 18 mand i rådet for sundhed og sygdom - Syddansk Universitets absolutte spidskompetence - men kun én af de 18 kommer fra Syddansk Universitet.

Se mere på TV 2/FYN mandag kl. 19.30

Oversigt

    Oversigt