I det fynske folks tjeneste

Socialdemokrater kræver dagpenge-lettelser

Flere fynske socialdemokrater bakker nu op om partikollegaen Jan Johansens opfordring til, at partiledelsen og den socialdemokratisk-ledede regering genovervejer stramningerne på dagpenge-området.

Middelfarts socialdemokratiske borgmester Steen Dahlstrøm kalder det "sympatisk", at Jan Johansen i en kronik tirsdag i Politiken skriver, at der skal være forskel på dagpengereglerne i en lav- og højkonjunktur.

Steen Dahlstrøm og mange andre socialdemokrater, som TV 2/FYN tirsdag har talt med, mener, at tiden er kommet til at se på reformen.

- Man skal give reformen et servicetjek. Man bør spørge sig selv, om forudsætningerne har ændret sig? Er der flere, der falder ud af systemet, end vi troede? Hvis der er trukket beslutninger på et forkert grundlag, bør man lave nogle nye initiativer, siger Steen Dahlstrøm til TV 2/FYN.

Tiltag dur ikke

Hans kollega i Svendborg, borgmester Curt Sørensen, er enig.

- Dagpenge-reformen er kørt ud til noget, hvor vi har videreført den tidligere regerings politik. Lad os nu se, om vi ikke kan gøre noget anderledes, forklarer han.

Peter Rahbæk Juel, der social- og arbejdsmarkedsrådmand i Odense, siger til TV 2/FYN, at samfundet nu er gået fra teori til praksis med dagpengereformen, som den tidligere regering stod fadder til. Nu ved man, at der er folk, som falder ud af dagpengesystemet, og derfor mener han, at der skal ske ændringer af reformen.

- Der er ikke noget galt i at ændre kurs, hvis virkeligheden er anderledes, siger han.

Formanden for LO Fyn, Helle Nielsen, bed mærke, at statsministeren på sit ugentlige pressemøde tirsdag sagde, at regeringen har lavet flere tiltag for at hjælpe udfaldsramte.

- Helle siger i dag, at vi har lavet mange tiltag. Men det er bare de forkerte tiltag, siger Helle Nielsen, der også er byrådsmedlem i Odense.

Hun fremhæver akutpakken og seniorjobordningen som to tiltag, der ifølge hende ikke har virket.

- Det rækker som streger i helvede, og det er bare ikke nok. Jeg er fuldstændig enig med Jan Johansen i, at det er nu, der skal handles, siger hun til TV 2/FYN.

Ikke i højkonkunktur

Flemming Madsen, som er et markant byrådsmedlem i Svendborg, mener, at timingen af reformen har vist sig at være skæv.

- Det er et fuldstændigt tåbeligt tidspunkt at lave de her stramninger. Det skal ske i en højkonjunktur, siger han.

Poul-Erik Svendsen, som er 1. næstformand i Region Syddanmark, mener, at tiden er en anden, end da dagpengereformen blev gennemført. Han opfordrer derfor regeringen til at oveveje, om der kan gøres noget anderledes.

- Det er jo tanker, der er tænkt for år siden, og det er ikke en forstenet ting eller de ti bud. Man skal derfor vende hver en sten, siger han.

Den tidligere borgmester i Kerteminde, Palle Hansborg-Sørensen, er enig med Jan Johansen i, at problemerne på dagpengeområdet ikke er taget alvorligt nok fra regeringen og den forhenværende regerings side.

- Man har for meget skyklapper på inde på Christiansborg. Man er ikke ude i samfundet, hvor det her rammer. Det er lidt urimeligt, for man bør som regering tage fat på det her, siger han til TV 2/FYN.

26 i stedet for 52 uger

Flere socialdemokrater på Fyn foreslår, at retten til at tjene dagpenge skal halveres til 26 uger mod nu 52 uger. Og de opfordrer Socialdemokraternes ledelse til at foreslå det sammen med SF uanset de Radikales holdning.

- Man skal gøre et forsøg, stille et forslag og se, om man kan skaffe et flertal. Hvis man mærker presset og lytter til de socialdemokratiske vælgere, vil man opdage, hvad holdningen er her, siger Kim Johansen, der er socialdemokratisk spids i Nordfyns Kommune og formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Det er Flemming Madsen enig i.

- Mange tror, at det er hele regeringens politi, der bliver ført ud i livet. Der skal være nogle klare udmeldinger, og man er nødt til på et eller andet tidspunkt at sige: "Det er ikke vores politik, men vi var nødt til at gennemføre det". Der er behov for mindre snik-snak og mere handling, siger han til TV 2/FYN.

Peter Rahbæk Juel bakker op om forslaget om at se på genoptjeningsretten.

- Jeg vil ikke lægge mig fast på, hvor lang perioden skal være. Men det skal være lettere. For der er ikke attraktivt nu at tage et sæsonjob på få måneder, forklarer han.

Hans Stavnsager, som er socialdemokratisk folketingskandidat og medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn, mener ikke, at forliget omkring dagpenge, som Socialdemokraterne stemte for, behøver at være en hindring for, at udfaldstruede kan få hjælp.

- De er bundet af et forlig. Men man bør undersøge, hvad man kan gøre inden for rammerne af reformen, siger han.