Socialdemokrater raser over omfordeling af kommunepenge

Kommunerne skal give penge fra kommunekassen til staten. Det er urimeligt og dybt forkert, mener Odenses borgmester Anker Boye

I dag begyndte KL det årlige topmøde i Aalborg - hvor  regeringens såkaldte" omprioriteringsbidrag" står allerøverst på dagsordenen. 

Og omprioriteringsbidraget er altså en Venstre-opfindelse, der går ud på at kommunerne hver i sær skal spare én procent af deres samlede udgifter - hvorefter pengene ryger over til staten - og politikerne skal fordele milliarderne.

Anker Boye raser

Det første år betyder det, at Odense Kommune skal aflevere 85 millioner kroner til statskassen.

Og det beløb bliver større og større år efter år, ifølge Anker Boye.

- Hele det Socialdemokratiske Danmark er i oprør over, at staten stikker fingrene ned i vores kasser.

Anker Boye fortæller, at besparelserne i første omgang svarer til intet mindre end 300 skolelærere og 300 i ældreplejen.

- Det er urimeligt, det er forkert, det er uordentligt. Det vil vi simpelthen ikke finde os i.

 

Anker Boye vil ikke finde sig i besparelserne.

 Kommunen skal selv finde pengene

 

Også Nordfyns borgmester, Morten Andersen er i Aalborg til mødet i dag. For Nordfyns Kommune planen en besparelse på 12 mio kr i år.

- Det er op til kommunen selv at finde de penge så man undgår gener for borgerne. Men selvfølgelig vil det da kunne mærkes. Hvis vi kunne hente 12 millioner, uden at det kunne mærkes, så ville vi jo også få spørgsmålet, hvorfor vi ikke har fundet de penge før. 

Sådan lyder det fra venstreborgmesteren.

Men anker Boye mener ikke, at man kan tage så mange penge fra kommunekassen, uden at det får alt for store konsekvenser for servicen til borgerne.

 

Se hele interviewet med Morten Andersen til KL-topmødet torsdag.