I det fynske folks tjeneste

Søkounge døde under fødslen

Fødslen i Oceanium i Odense Zoo gik galt, og personalet måtte trække en død unge ud af moderen Henriette.

02:34

Søkoen Henriettes unge overlevede ikke den langstrakte fødsel.

Søkoen Henriette fik et ve-stimulerende middel skudt ind omkring kl. 18. Foto: Anders Høgh

1 af 2

Det blev ikke til et nyt medlem af søkofamilien i Odense ZOO. Kort efter midnat kunne havens oplevelseschef Nina Collatz Christensen meddele på en sms:

- Vi har trukket en død søkounge ud, desværre.

Fødslen i Oceanium i Odense Zoo blev ellers hele fredag fulgt med spænding, efter søkoen Henriette om morgenen gik i fødsel.

Læs også Sensation i Zoo: Søkoen er i fødsel

Ungen var død
Men fødslen trak ud, og kort efter klokken 18 fik søkoen et skud med et ve-stimulerende middel. Og omkring seks timer senere efter endnu to gange ve-stimulerende middel måtte det konstateres, at ungen var død.

Læs også Søko-fødsel: - Vi er bekymret for Henriette og ungen

Her til morgen fortæller Nina Collatz Christensen, at de havde en dyrlæge ude for at hjælpe Henriette af med den livløse unge:

- Vi var fire medarbejdere, der blev derude til det sidste, og så havde vi dyrlægen ude for tredje gang for at give hende noget ve-stimulerende.

Ingen tegn på liv
På det tidspunkt kunne de imidlertid godt fornemme, at noget ikke var helt, som det skulle. Søkoens veer stoppede, og der var ikke tegn på liv i den unge, der til sidst hang ret langt ude af moderen. 

- Henriette var helt udmattet, og vi kunne trække hende hen til en træningsbro, hvor dyrlægen kunne trække ungen ud, fortæller Nina Collatz Christensen.

Personalet kan ikke sige noget om, hvor længe ungen har været død. Nu håber personalet på, at det går bedre med den næste forventede fødsel i det store tropiske dyrehus.

- Den anden søko er også drægtig, og vi håber, den kommer med en levende unge, siger Nina Collatz  Christensen.

Søkoen er drægtig i 12 til 13 måneder.

Herefter føder hun en unge på omkring 25 kilo. Hun vejer selv op mod 900 kilo.

Søkøer danner ikke sociale bånd bortset fra mor og unge, der er sammen i to år. 

I 2003 fødte en af Odense Zoos hunner den første søkounge nogensinde i Norden, og haven har stor succes med at avle søkøer.