I det fynske folks tjeneste

Sommer og sol så langt øjet rækker – men hvor er livredderne?

Den vejrmæssigt forrygende start på juni har fået massevis af fynboer til stranden. Men livredderne kommer først om 14 dage.

1 af 3

Sol, sol og mere sol.

Maj var varm, og juni er startet endnu varmere. De højere temperaturer og det flotte solskin har hevet masser af fynboer til stranden, hvor de er sprunget i det for årstiden meget varme vand.

Kun en enkelt ting mangler fra det traditionelle sommerbillede – livredderne.

For uanset vejret starter deres sæson først om 14 dage.

- Vi har lavet otte-ugers aftaler med kommunerne, som følger skolernes sommerferier. Det vil sige, at vi står klar med tårn, udstyr og gode livreddere fra den 20. juni, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, der står for livredderne på de danske strande.

Livredderne er i skole

Han fortæller, at de fleste af deres livreddere er studerende, og at rigtig mange af dem derfor er optaget andetsteds i denne tid.

 

- De har nok at se til i de her dage, det er jo eksamenstid lige nu. Så vi har ikke den ressource til at kaste ind i det, siger Anders Myrhøj.

Hvad betyder det for badesikkerheden, at I ikke er der i sådan en weekend her? 

- Det er jo uden tvivl en god badedag i dag, men i princippet så adskiller den sig ikke fra alle andre badedage. Man skal sætte sig ind i egen sikkerhed, man skal lære at svømme, man skal holde øje med dem, man går i vandet med, man skal holde et ekstra øje med børnene, der er omkring en, og så skal man sætte sig ind i de forhold, der er, altså bølger, fralandsvind og så videre.

- Sætter man sig ind i de fem baderåd, så er man godt klædt på – også uden for livreddersæsonen, siger Anders Myrhøj.

Trods de stadigt stigende temperaturer vil Anders Myrhøj ikke love, at livredderne fremover kommer endnu tidligere på strandene for at passe på badegæsterne.

- Jeg vil ikke udelukke noget, men vi skal ikke ret mange år tilbage, så stod det ned i stænger og var 12 grader varmt på nuværende tidspunkt, så vejret er svært at lægge planer efter. Vi fokuserer på at være der, når vi gør mest nytte, og det er, når folk har ferie, og der kommer turister til landet, siger Anders Myrhøj. 

De fem baderåd

1. Lær at svømme 
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet 
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet 
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende 
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid 
strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne 
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet 
med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: respektforvand.dk