Sommertid gir' klask til koen...

Natten til søndag er det sommertid, men ikke alle kan vænne sig til det lysere vejr. Køerne skal nemlig i de kommende dage vækkes, når de skal malkes.

I forbindelse med overgangen til sommertiden skal urene en time frem. Det betyder, at en ko, som normalt bliver malket klokken seks, nu skal ud af fjerene allerede klokken fem, hvis landmanden ikke skal ændre sine vaner.

Men det er lidt et problem, for køerne er vanedyr, der helst ikke ændrer på dagsmønsteret. De synes, at dét med sommertid er noget mærkeligt noget.

Skal have et klask bagi

Derfor er det i de første dage efter overgangen til sommertid ofte et problem for landmanden at få vækket sine køer. I hvert fald hvis man har et traditionelt malkeanlæg.

- Køerne mener, at det, man gjorde i går, vil man også gerne gøre i dag. De er lige så skarpe som et ur, fortæller kvægkonsulent Hanne Dahl fra Centrovice i Vissenbjerg til TV 2/FYN.

Derfor må en landmand ofte slå koen i bagdelen, fløjte eller sige "så står vi op" for at få den vækket. Ellers kommer den ikke over til malkeanlægget.

Hanne Dahl tror dog ikke, at de fleste landmænd hellere så, at sommertiden forsvinder.
- Nej, det tror jeg ikke. Det er en opgave med køerne, ikke et problem, siger hun.