Sommertiden er farlig for dyrevildt

Det kan være livsfarligt at være hjort på Fyn, når der stilles om til sommertid. I de seneste år har der været en stigning i vildtpåkørsler og dræbt hjortevildt.

Når fynboerne stiller uret en time frem natten mellem den 30. og 31. marts 2013, vil morgentrafikken efterfølgende begynde en time tidligere. Og det betyder flere trafikuheld, hvor hjortevildt er indblandet. Det sker fordi, trafikken øges omkring daggryet - det tidspunkt, hvor mange dyr vandrer.

- Dyr kender ikke klokken, og overgangen til sommertid er ofte startskuddet til mange vildtpåkørsler, siger Allan Bruun Rasmussen, Vildtkonsulent hos Falck.

38 flere dræbte på en uge

Gennem de sidste fire år har Falck foretaget en optælling af dræbt hjortevildt i ugen før og efter overgangen til sommertid.

  • I 2009 var der 77 dræbte ugen før sommertiden begyndte og 130 ugen efter
  • I 2010 var der 118 dræbte ugen før sommertiden begyndte og 168 ugen efter
  • I 2011 var der 100 dræbte ugen før sommertiden begyndte og 109 ugen efter
  • I 2012 var der 65 dræbte ugen før sommertiden begyndte og 108 ugen efter

Der har altså i gennemsnit over de sidste fire år været 38,8 flere dræbte hjortevildt ugen efter overgangen til sommertid end ugen før.

Ulykkerne kan undgås

Ifølge Allan Bruun Rasmussen er det ikke kun dyrene, der er i fare for at komme til skade eller blive slået ihjel. Der er også en del alvorlige personskader, men de kan undgås, hvis billisterne i stedet for at forsøge at undvige dyrene bare bremse ned.

- Ofte sker dødsulykkerne, fordi mange billister i panik forsøger at undvige vildtet og i stedet støder sammen med modkørende eller ind i et vejtræ, siger han.

Risikoen for vildtpåkørsel og personskader er i stigning i disse år, fordi bestanden af dyrevildt er forøget. Op mod 25.000 dyrevildt mister hvert år livet i trafikken, mens der er mellem to og tre personer, der mister livet efter en vildtpåkørsel.

Husk at give besked

Når uheldet er ude, er det ifølge Falck vigtigt, at billisten giver besked om påkørslen. Falck har nemlig i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse og Dyrenes Vagtcentral sørget for, at billisten vil få hjælp med det samme, så det døde vildt kan blive hentet eller opsporet, hvis det såret er løbet væk - og det er helt gratis.

6 gode råd

I forbindelse med vildtpåkørsler giver Falck de fynske billister 6 gode råd, når de færdes i naturområderne

  • Sæt farten ned
  • Vær særligt opmærksom omkring daggry og skumring
  • Vildt er sjældent alene - har du set et dyr, er der sikkert flere på vej
  • Brems ned i stedet og hold fast i rattet
  • Forsøg ikke at undvige dyret
  • Er det umuligt at undgå at ramme dyret, skal du forsøge at ramme den bagerste del for at minimere risikoen for, at dyret går ind gennem foruden

Oversigt

    Oversigt