Spædbørn søges til nyt forskningsprojekt på OUH

OUH søger raske børn i alderen et til to år til at teste en ny vaccine mod meningitis. Målet er at få en mere effektiv vaccine uden for mange bivirkninger.

Hævelse, rødme og feber. 

Det kan være nogle af de bivirkninger, der er ved de nuværende vacciner mod meningitis. Derfor er der blevet udviklet en ny - og forhåbentligt - mere effektiv vaccine, og OUH søger nu sunde og raske spædbørn, der kan teste den.

- Vores håb er, at vaccinen bliver et bedre alternativ til de vacciner, vi har i forvejen. Og at den er mere effektiv og giver færre bivirkninger, siger Isik Somuncu Johansen, professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH.

Om Meningitis

Nuværende vacciner har bivirkninger 

De nuværende vacciner mod meningitis kan give rødme og hævelse på stikkestedet, og nogle børn kan også få feber. Det vil man gerne forbedre med den nye vaccine.

Planen er at holde skarpt øje med deltagerne i projektet for at finde ud af, hvilke bivirkninger og effekt vaccinen har. 

- Forældre, der er med i forsøget, får en dagbog, hvor de registrerer barnets temperaturer og forandringer på stikkestedet, siger Isik Somuncu Johansen.

Det er egentlig en meningokok-vaccine, der beskytter mod meningokok-bakterien, som er årsagen til den meget smitsomme sygdom meningitis. Der er få tilfælde om året, og derfor indgår vaccinen ikke i børnevaccinationsprogrammet i Danmark.

Overlægen forklarer, at denne meningokok-bakterie mest rammer små børn, hvorfor de nu tester den på spædbørn.

Det er frivilligt at deltage i forskningsprojektet, og man skal blot kontakte OUH's infektionsmedicinsk forskningsenhed, hvis man vil have mere information om projektet.