I det fynske folks tjeneste

Sparer på talenter

Det går ud over væksten på Fyn, når virksomhederne sparer på talentudviklingen på grund af krisen.

05:14

Harald Tokerød har nu stiftet et netværk på Fyn for unge erhvervstalenter. Han efterlyser mere bevågenhed på talentudvikling fra virksomhederne.

1 af 2

Erhvervskonkurrencen Talent Fyn er i fuld gang. Det er nu du kan indstille din dygtigste unge medarbejder eller kollega der har opnået bemærkelsesværdige resultater på din arbejdsplads. Men krisen i erhvervslivet har betydet, at de fynske virksomheder har sparet på talentudvikling.

Udvikling Fyn har foretaget en analyse af virksomhederne i april i år. Ifølge den er virksomhederne ikke fokuserede på at udvikle deres talenter.

- Jeg tror, vi er langt bagud inden for talentudvikling. Faktisk er det kun skræmmende 1,3 % af virksomhederne der nævner "talentudvikling, vidensmedarbejdere og kompetenceudvikling" som noget, de har fokus på, siger Morten Arndal Nielsen, der er chef for Virksomhedsudvikling, Udvikling Fyn.

Morten Arndal ser det som et stort problem på Fyn pga den erhvervsstruktur vi har.

- Det er fordi, vi har mange små virksomheder, der er familieejede og hvor ejeren selv sidder for bordenden og har fingrene i alt for meget selv omkring driften. Så kan det være svært at få overskud til at udvikle, siger Morten Arndal Nielsen.

Talentkursus nedlagt

Konsekvensen er at talenterne og dermed væksten og arbejdspladserne forsvinder fra Fyn.

- Det kan være katastrofalt. Hvis der ikke er nogle talenter at få, er man nødt til at ansætte mindre kvalificeret arbejdskraft. Det kan betyde omsætning, som man går glip af, siger Harald Tokerød.

Harald Tokerød har han været med til at stifte netværket N11 for unge erhverstalenter, der vil mere for Fyn. Han har også startet sit eget firma, House of Relations, fordi han selv manglede udfordringer for at udvikle sig. Han har ikke meget til overs for talentudviklingen i det fynske erhvervsliv.

- Det ser lidt slapt ud, siger han.

Udvikling Fyn har tidligere arrangeret kurser i talentudvikling, hvor Jeanette Lemmergaard har undervist. Men manglende tilmeldinger fra virksomhederne gør, at kurserne ikke findes mere.

- Det er en skrøne at tro, at talent er medfødt. Det er en gammeldags tankegang. Næh, talent udvikles, og det gør det, hvis du får den rigtige vejledning og coaching, siger Jeanette Lemmergaard, der er leder og lektor, Institut for Marketing og Management, SDU.

Talenter vil ikke være på Fyn

Fire ud af de ti virksomheder, TV 2/FYN har talt med, har skruet ned for deres talentudvikling eller sat kompetenceudviklingen på stand by.

- Problemet er, at de her kurser koster penge. Og når der er krisetid er det meget klassisk, at man skærer ned på udgifter til personaleudvikling, siger Jeanette Lemmergaard.

- Når man skal vælge mellem at udvikle en eksportmedarbejder eller investere i en maskine, der bruges i produktionen nu og her, tager mange virksomhedsejer det trygge valg med maskinen. Men så sker der heller ikke mere end i forvejen. Der skal altid mere til for at udvikle, siger Morten Arndal Nielsen, der er chef for Virksomhedsudvikling, Udvikling Fyn.

Harald Tokerød frygter, hvad den manglende talentudvikling betyder.

- Det er ikke synligt på Fyn. Det betyder, at folk med ambitioner flytter væk eller slet ikke flytter hertil, siger han.

Du kan stadig nå at tilmelde et talent fra din virksomhed. Fristen er 16. september. Læs mere her

Tilmeld kandidater til Talent Fyn her