I det fynske folks tjeneste

Speedwaystjerne fik en kugle gennem hjernen og overlevede - nu sættes karrieren på standby

Det har ikke været noget let år for Kenni Larsen, der brat måtte stoppe sin karriere som elitespeedwaykører, efter han i en vådeskudsulykke fik et skud direkte i hjernen.

Haglet ramte Kenni Larsen ved tindingen og satte sig fast længere inde i hjernen, hvor lægerne måtte operere den ud. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Scanpix

Det er svært at forestille sig, hvordan han overhovedet kan sidde lyslevende og fortælle om det sidste års tid. Men lyslevende, det er han altså. Selvom et hagl fra et luftgevær blev skudt ind i tindingen og fortsatte gennem hans hjerne inde bag øjnene. 

- Heldigvis er hjernen jo blød. Det gik ind i højre side, hele vejen igennem hjernen, og så sad det herovre, og der har de pillet det ud, fortæller Kenni Larsen, mens han holder en finger op til tindignen for at vise, hvor haglet sad inde i hans hjerne. 

Jeg kunne ikke stoppe med at skrige lige meget, hvor meget jeg prøvede. I to dage skreg jeg.

Kenni Larsen

Skuddet satte en stopper for hans speedway-karriere, der ellers var på verdenseliteniveau. 

Skreg i to dage

Torsdag den 21. april sidste år går Kenni Larsen ned bagerst på sin grund. Hvad der helt præcist skete, kan han ikke huske, men en ulykke finder sted. Ved et vådeskud bliver han ramt af et hagl fra et kraftigt luftgevær, som kræver jagttegn.

Han bliver indlagt på Odense Universitetshospital og opereret i hjernen, hvorefter han ligger i koma i ni dage. Han har været heldig, for skudet kunne nemt have dræbt ham. 

De første par dage efter han er vågnet, kan han intet huske. Og selv da han bliver bevidst om sin tilstand, er det en forvirrende virkelighed han befinder sig i efter den omfattende skade i hjernen. 

- De (lægerne, red.) sagde til mig til at starte med, at jeg ville se og høre en masse ting, der ikke passer, og det var også rigtigt. 

Han kunne ikke kende forskel på drømme og virkelighed. Han hallucinerede, og havde delirium, hvor han skreg uafbrudt.

- Jeg kunne ikke stoppe med at skrige lige meget, hvor meget jeg prøvede. I to dage skreg jeg, fortæller Kenni Larsen. 

Læs også Efter skud i hovedet: Speedwaykører dropper karriere

Spinkel genopstart af karrieren

To, tre måneder efter ulykken er Kenni larsen efterhånden helt sig selv igen, og fire måneder efter starter han igen med at køre speedway. Det går godt, og på en bane i Sverige når han op på samme hastighed, som hans banerekord fra før ulykken.

Alligevel må Kenni Larsen til sidst opgive speedway-karrieren - i hvert fald for 2017. Det meldte han ud på Facebook 7. maj.

- For første gang i mit liv lytter jeg til lægerne, fordi det er hovedet. Indtil videre har de talt op til 21 hjernerystelser, og så har jeg den her oveni, siger han og peger igen på tindingen. 

- Et lille slag kan være ligesom et stort slag lige nu, fortæller han. 

Men omvætningen har langt fra været nem. Før ulykken var Kenni Larsen i verdenseliten. Selv vurderer han, at han var blandt verdens top 15, og den identitet har han måtte lægge på hylden. 

- Det har været det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. For mig føltes det som om, at jeg den ene uge skrev autografer og rejste rundt i verden, og så lå jeg lige lidt på sygehuset, og så var jeg bare hjemme og ikke andet, siger han. 

Læs også Kenni Larsens familie: Skud var en ulykke

Håb for 2018

Kenni Larsen har endnu ikke vænnet sig til sin nye tilværelse. Han synes ikke, der sker noget i det "almindelige liv" uden speedway. 

- Jeg har været deprimeret i næsten et år, fordi der ikke skete noget, og jeg har ikke vidst, hvad der skulle ske. Jeg er jo heller ikke færdig på sygehuset endnu, siger han. 

Han drømmer til gengæld om at komme tilbage i 2018. Tidligere har han tænkt på, om han skulle lave noget andet. Men det er han gået væk fra igen. Han kan slet ikke forestille sig, hvad han skal lave, hvis det ikke er speedway. 

Men trods al modstanden, er der alligevel noget, der er gået i den rigtige retning for Kenni Larsen, siden ulykken skete. 

- Jeg har jo været i rigtig dårligt humør, men så var jeg så heldig, at jeg har fundet mig en kæreste. Det har hjulpet lidt på det, fortæller han. 

Se hele interviewet med Kenni Larsen herunder:

08:08 Luk video