Sprog læres bedst på arbejde

Den traditionelle sprogskole taber til Bilka, når det handler om hurtigst at få flygtninge til at tale dansk. Virksomhedspraktik-ordning breder sig på Fyn.

- Vores første målinger viser, at de lærer dansk dobbelt så hurtigt, siger Annette Vittrup, HR-chef i Dansk Supermarked, der ejer Bilka, Føtex og Netto, skriver Fyens Stiftstidende.

Modellen rulles nu ud på Fyn, hvor 22 flygtninge fra Assens Kommune allerede er begyndt hos Bilka i Odense. På mandag starter et lignende hold fra Odense Kommune.

De første resultater er fra Kolding, hvor den såkaldte Bilka-model startede.

Den går ud på, at flygtninge kommer på arbejdspladsen fem dage om ugen og får tre timers sprogundervisning dér.

Normalt møder en flygtninge kun på arbejdspladsen to dage om ugen og går på sprogskole de øvrige tre.

- Ud over at de hurtigere lærer dansk, viser det sig også, at de nemmere bliver accepteret af kollegaerne, når de er her hver dag i stedet for at være en slags "ugens gæst".

Erfaringerne fra Kolding viser, at de hurtigere kommer med til fritidsaktiviteter eller fester og hurtigere bliver inviteret til kaffe hos kollegaer, siger Annette Vittrup.

Det er en god idé, mener Lars Larsen fra det fynske analyse­firma LG Insight, der har undersøgt effekten af forskellige former for virksomhedspraktik.

Vinderen er en branchepraktik-ordning, som rummer det samme som Bilka-modellen.

- Vi kan dokumentere, at branchepakkerne skaber langt hurtigere resultater. Derfor er der også mange fynske kommuner, der nu vil arbejde med branchepakker, fortæller Lars Larsen.

LG Insights analyse viser, at 34 procent af de nye borgere, der har været i et branche­pakkeforløb, er blevet selvforsørgende tre måneder efter, forløbet er afsluttet.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at det kun gælder for 10,8 procent af de flygtninge, der har været i andre former for praktik.

Oversigt

    Oversigt