I det fynske folks tjeneste

Sprogekspert: Nyt HCA-eventyr kan være en fuser

Ekspert i H.C. Andersens tekster er langt fra sikker på, at "Tællelyset" er skrevet af den danske digter.

Da en fynsk lokalhistorier i oktober fandt et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen - "Tællelyset" - i bunden af en arkivkasse, gik historien hurtigt verden rundt, og opdagelsen blev kaldt en sensation.

Men eventyret er måske slet ikke skrevet af den danske forfatter, lyder det fra en sprogekspert, som er meget skeptisk omkring fundet. Det skriver Experimentarium Nyheder.

- Det kræver meget grundigere undersøgelser, før det kan afgøres, om "Tællelyset" er skrevet af H.C. Andersen, siger professor Jørn Lund.

Han har studeret H.C. Andersens sprogbrug indgående og udgav i 1991 sammen med Torben Bostrøm en bog om forfatterens sprog. I den forbindelse analyserede Jørn Lund mange af H.C. Andersens stile, penne-øvelser og andre tidlige skrifter.

- Og der er nogle stilistiske træk i teksten "Tællelyset", som gør mig meget mistænksom over for ideen om, at det er skrevet af H.C. Andersen omkring 1822 til 1826.

- For eksempel ordet "formfuldendt", som var et meget sjældent brugt ord dengang. Der er også en fejl i en flertalsform i tredje afsnit af teksten, som H.C. Andersen næppe har begået, siger Jørn Lund.

Opslag i Ordbog over det danske Sprog samt Arkiv for Dansk Litteratur viser, at "formfuldendt" først blev almindeligt benyttet i dansk litteratur sent i 1800-tallet.

Første gang ser ud til at være i 1848 i H.C. Andersens eventyr "Baronessen". Altså næsten 30 år efter "Tællelyset" angiveligt skulle være skrevet, skriver Experimentarium Nyheder.

Desuden lå det meget i tiden at more sig med at efterligne andre på skrift. H.C. Andersen lavede selv den slags efterligninger.

Det er altså ligefrem sandsynligt, at der har ligget mange H.C. Andersen-efterligninger rundt om i danske hjem dengang.

- Det skal man så sammenholde med, at H.C. Andersen først udgiver eventyrdigtning i 1835, altså mere end 10 år efter, "Tællelyset" skulle være skrevet. Alt i alt betyder det, at jeg er udtalt skeptisk, siger Jørn Lund.

Eventyret er vurderet af eksperter til at være H.C. Andersens første eventyr nogensinde. Skrevet, da digteren blot var 17 til 19 år.

Tidligere har forfatteren Johannes Møllehave og bloggeren Kathrine Lilleør sagt, at teksten kunne være skrevet af andre.