I det fynske folks tjeneste

Sprogskoler trods genåbning: - Vi risikerer at skulle lukke over halvdelen af vores skoler

Privatejede sprogskoler er i klemme, fordi de leverer til det kommunale, men alligevel ikke bliver fuldt ud kompenseret i de eksisterende hjælpepakker. Det kan ramme eleverne. 

01:03

De private sprogskoler er i økonomiske problemer og risikerer at skulle lukke flere af deres skoler. Video: Natacha Djervad

Anna Khablenko kommer fra Ukraine, men bor i dag i Faaborg med sin mand og to børn. I to år har hun knoklet for at blive god til det danske sprog. 

- Jeg vil virkelig gerne være god til dansk, så jeg kan få et arbejde og snakke ordentligt med folk her. For otte måneder siden begyndte min mand og jeg udelukkende at tale dansk i hjemmet, og siden da er der virkelig sket noget for mig, siger hun. 

En fynbo får svar

Hvordan kan det være, at sprogskolerne er lukket? Der er ikke mange i klasserne, og det ville være nemt at overholde retningslinjerne. 

Torben Hansen

Udover at Anna Khablenko dagligt taler dansk med sin danske mand, som hun flyttede til Danmark for, udviklede hun sig meget ved at gå på sprogskole i Faaborg tre gange ugentligt.

Men på grund af corona-situationen foregår både undervisning og eksamen online.

Læs også Elever på cykelvisit hos efterskolelærere: - De er vores bedste venner

- Jeg savner mine klassekammerater, mine lærere, alting. Vi har undervisning over computeren, men det er ikke det samme som at sidde overfor folk ansigt til ansigt og snakke, forklarer hun.

Gratis danskundervisning

Nyankomne udlændinge kan som en del af det danske integrationsprogram modtage tre års gratis danskundervisning. Det tilbydes til flygtninge og familiesammenførte udlændinge. 

 

Det er kommunen, som afholder udgifter i forbindelse med undervisning af udlændinge, der bor i kommunen. Staten refunderer efterfølgende 50 procent af kommunens udgifter. 

 

Kilde: ufm.dk 

Genåbning er ikke nok

Selvom der er udsigt til, at sprogcentrene kan åbne op igen fra den 8. juni, er det slet ikke sikkert, at Anna Khablenko kommer tilbage til den undervisning, hun kender, mener administrerende direktør for AOF Danmark, John Meinert Jacobsen. 

- Som det ser ud nu, er vi hårdt ramt økonomisk på grund af denne her krise. Så hvis vi ikke får en hjælpepakke, vurderer jeg, at vi kan blive nødt til at lukke over halvdelen af vores sprogcentre i hele landet, siger John Meinert Jacobsen. 

Læs også Fase tre af genåbningen klar

Fase 3 af genåbningen

Fra den 8. juni bliver det muligt for en række institutioner at genåbne, men der er endnu ikke sat konkrete datoer på for, hvornår de forskellige ting åbner.

 

Herunder hører blandt andet sprogcentre landet over, og derfor forventer AOF også at åbne for fysisk undervisning den 8. juni. 

 

Kilde: Politi.dk

AOF's sprogcentre dækker 14 kommuner rundt omkring i landet, og de leverer undervisning til flygtninge, udlændinge, udlandske studerende, svage grupper i samfundet og folk, som kommer til landet for at arbejde. Typisk vinder de et udbud i en kommune, som dermed giver dem ret til at undervise disse grupper i to-fire år.

Derfor er kommunerne også afhængige af de privatejede sprogcentre for at kunne leve op til kravet om at kunne tilbyde danskundervisning til bestemte grupper i samfundet. Men denne ordning er kommet på prøve under coronasituationen. 

Læs også Politikere vil lempe regler for at hjælpe restauranter

Sprogcentrene står nemlig i en usikker situation efter de ligesom store dele af resten af landet måtte lukke den 13. marts, lyder det fra administrerende direktør, AOF Danmark, John Meinert Jacobsen. 

- Vi er resultatfinancieret, hvilket betyder, at vi får penge, når en elev består et forløb. Men under cornasituationen har det været svært på mange måder for vores elever at gennemføre. Cirka 20-30 procent af vores elever er for eksempel ikke mødt op til online-undervisning, fordi det er svært for dem at deltage hjemmefra, siger han. 

De penge kommer skolerne til at mangle.

Privatejede, men uden stor profit

Sprogcentrene har på grund af coronasituationen fået muligheden fra ministeriet til at foretage en faglig vurdering i stedet for afholdelse af fysiske modultest. Det betyder, at de godt kan lade en elev bestå og dermed lade personen gå videre til næste forløb, hvis underviserne vurderer, at eleven er parat til dette.

Sprogskoler i Danmark

I Danmark er det cirka halvdelen af landets sprogskoleudbydere, der er private, resten er kommunale. Det betyder, at mange kommuner er afhængige af private udbydere for at kunne gennemføre den lovmæssige sprogundervisning, som for eksempel flygtninge og udlændinge har krav på, når de kommer til landet. 

Men det er desværre stadig ikke en hjælp, som dækker, hvis færre elever består prøverne. 

- Selvom vi er privatejede, er vi ikke en type virksomhed, som skal lave en kæmpe overskud. Vi skal bare have det til at køre rundt, og det er normalvis det, vi gør. Derfor er der mange af vores centre, som ikke har nok på kistebundet til at komme igennem denne her krise uden anden økonomisk hjælp, siger John Meinert Jacobsen. 

Sprogcentrene har som alle andre private virksomheder mulighed for at søge lønkompensation hos Erhvervsstyrelsen. Men denne kompensation dækker altså ikke det fulde tab, som sprogcentrene mister ved, at deres elever ikke gennemfører nuværende og måske også kommende forløb.

- Problemet er igen, at vi er resultatfinansieret. Hvis vi endelig valgte at stoppe al undervisning og søge lønkompensation, vil den lange pause skabe et endnu større videnstab, som mindsker elevernes mulighed for at bestå fremtidige forløb, og dermed vores muligheder for at overleve, siger John Meinert Jacobsen. 

Derfor har AOF Danmark og Dansk Flygtningehjælp, som på samme måde leverer sprogundervisning, skrevet til Udlændinge- og Integrationsministeriet i forhold til at få svar på, om det kan være muligt at få en særlig hjælpepakke, så sprogcentrene kan komme bedre gennem krisen.

Sprogcentrene har endnu ikke fået svar på ansøgningen, og derfor har TV 2/Fyn fulgt op på forespørgslen. Udlændinge- og Integrationsministeriet henviser i en mail til de allerede beskrevne hjælpeordninger, men kan ikke sige noget om, hvorvidt der er en specifik hjælpepakke på vej. 

Læs også En særlig indsats: De fynske coronahelte

Er du medlem af en forening, udøver af kultur eller at finde på tilskuerrækkerne, når kulturen folder sig ud, og har du en konkret undren, så skriv til os. Vi undersøger, hvad der ligger bag - og forsøger at finde et svar.