I det fynske folks tjeneste

Står til at modtage 91 millioner kroner: - Det giver os nogle fantastiske muligheder

Svendborg Kommune står til at modtage 91 millioner kroner mere i udligning som følge af den ny udligningsreform. Det giver fantastiske muligheder, mener borgmester.

01:04

Udligningsreformen giver flere penge til Fyn. Video: Ole Holbech

Sløret er løftet for den ny udligningsreform, og Fyn står til at modtage 423 millioner kroner mere end tidligere. Lidt mere end en femtedel af de penge går til Svendborg Kommune. 

Ifølge den beregnede virkning af det nye system vil den sydfynske kommune få 91,1 millioner kroner mere, og dermed er det den kommune på Fyn, der modtager det højeste beløb. 

- Vi er fantastisk glade for det resultat, der er kommet, her i Svendborg. 91 millioner kroner er rigtig mange penge for Svendborg og vores borgere, siger Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg. 

Læs også Millioner på vej til Fyn: Se her om der er penge til din kommune

Det nye udligningssystem, som blev præsenteret på et pressemøde tirsdag, erstatter det hidtidige, som har været kritiseret for at indeholde en række skævheder.

Bag den nye aftale står regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet.

Penge tilbage

I Svendborg har man i de senere år af flere omgange skulle spare. Borgmesteren ser derfor de mange millioner som en tiltrængt hjælp. 

 - I 2018 sparede vi næsten 100 millioner kroner. Det er faktisk de penge, vi får tilbage nu. Det giver os nogle fantastiske muligheder, siger han.

Det siger fynske borgmestre om udligningsreformen

Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn Kommune

- Det lyder rigtigt godt, og mere end vi havde håbet på. Vi stod over for et stort sort hul, men det her giver os et gevaldigt løft.

 

Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune

- Det er en lettelse, at vi nu er igennem den kamp, vi er nogle der har kæmpet de seneste to-tre år for at få gjort opmærksom på alle skævhederne i udligningssystemet. Det er en god dag for Assens Kommune, hvor vi nu igen fremadrettet kan arbejde for at styrke velfærden.

 

Kenneth Muhs (V), Nyborg Kommune

- Jeg glæder mig over, at der er indgået en holdbar aftale. Med udligningsreformen får vi nu en bedre mulighed for at løse vores velfærdsopgaver i fremtiden.

 

Morten Andersen (V), Nordfyns Kommune 

- Det er en rigtig god dag for Nordfyn. I det oprindelige udspil stod vi til 21 millioner kroner, og det er nu hævet til mere end det dobbelte. Desuden glæder det mig, at finansieringstilskuddet bliver permanent, så jeg kan kun være tilfreds med, at mit parti fik ændret på tingene.

 

Tonni Hansen (SF), Langeland Kommune

- Jeg er virkelig godt tilfreds, Det skal selvfølgelig ses i det lys, at vi i år har fået cirka 40 millioner kroner fra puljen fra særligt vanskeligt stillede kommuner. Det beløb kan vi så ikke forvente næste år, men vi slipper for hvert år at skulle stå med hatten i hånden ovre i ministeriet. Nu kommer pengene fast, og så får vi mulighed for at budgettere med dem fremadrettet.

 

Bo Hansen (S), Svendborg Kommune

- Vi er fantastisk glade for det resultat, der er kommet, her i Svendborg. 91 millioner kroner er rigtig mange penge for Svendborg og vores borgere.

 

Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde Kommune

- På den korte bane er det rigtig glædeligt. Det håber jeg også, det bliver på den lange bane, men der skal vi ind at kigge mere på udregningerne.

 

Peter Rahbæk Juel (S), Odense Kommune

- Jeg er rigtig glad for, at der er landet en udligningsreform, men hvis jeg må dryppe lidt malurt i bægeret, så havde jeg gerne set, at man havde lagt sig op ad regeringens udspil. Da Venstre kom om bord, så var der noget af den sociale balance, som jeg kunne lide i regeringens udspil, der skred. Vi kan jo se, at de penge, der er forsvundet fra Odense, er havnet i for eksempel kommunerne nord for København. 

 

Se mere

Flere fynske borgmestre har gennem de seneste år plæderet for et nyt udligningssystem, da man mente systemet ikke var retfærdigt. Svendborg Kommune er ligesom blandt andet Faaborg-Midtfyn Kommune og Ærø Kommune medlemmer i Balance Danmark, der har haft et nyt, mere fair udligningssytem som mål. 

- Vi har kæmpet, fordi vi ikke synes, der blev udlignet retfærdigt. Nu synes jeg, vi bliver hørt, siger Bo Hansen. 

I regeringens første udspil til en udligningsreform stod de fynske kommuner til at modtage samlet 353 millioner kroner, men efter flere ugers forhandlinger på Christiansborg er beløbet vokset med 70 millioner kroner. Svendborg Kommune står til at modtage 12 millioner kroner mere, end man gjorde i første udspil.

- Jeg glæder mig rigtig meget til budgetforhandlingerne. Det er sjældent, man kan sige det som borgmester, siger Bo Hansen.

Kerteminde går fra taber til vinder

Et andet sted, hvor man glæder sig over den endelige aftale, er i Kerteminde. Her stod man i det første udspil til udligningsreformen til at skulle af med knapt 1,8 millioner kroner årligt. Det er der dog lavet om på i den vedtagne aftale. 

I stedet kan man se frem til at modtage 21,5 millioner kroner årligt.

Læs også Langeland kan sænke skatten: - Det er en dobbeltgevinst for vores kommune

Borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen (S), kalder aftalen god "her og nu" for kommunen, men udbeder sig tid til at kigge nærmere på substansen, før han vil sige den også er god på lang sigt.

- På den korte bane er det rigtig glædeligt. Det håber jeg også, det bliver på den lange bane, men der skal vi ind at kigge mere på udregningerne. 

For eksempel vil han gerne undersøge nærmere, om der er taget højde for demografien, fordi Kerteminde Kommune har en højere andel af ældre, end der er på landsplan. 

- Det synes jeg nu, at der er, ud fra hvad jeg har nået at læse, siger han.

Byrådet i Kerteminde har bedt om at få udarbejdet et sparekatalog på 25 millioner kroner, og selvom udsigten til flere penge fra udligningssystemet kunne betyde, at man droppede sparekataloget, så har borgmesteren ikke den slags planer i første omgang. 

- Det tør jeg så bare ikke, for der er jo også en coronaudfordring, som vi ikke kender resultatet af.