Stadig colibakterier i Davinde

Vandet fra Davinde Vandværk skal stadig boble lystigt i gryden eller elkogeren, inden de 145 forbruger, der er tilkoblet ledningsnettet, kan drikke det.

-

Vandet fra Davinde Vandværk skal stadig boble lystigt i gryden eller elkogeren, inden de 145 forbruger, der er tilkoblet ledningsnettet, kan drikke det. Det kræver embedslægen til trods for, at man hos Davinde Vandværk mener at have indkredset forureningen til at handle om 12-15 brugere omkring Tingkærvej.


Vandet skal stadig koges

De seneste prøver, der er taget fra ledningsnettet 9. december, viser, at her er colibakterierne endnu ikke skyllet ud af rørene.

I denne weekend er der blevet skyllet 600 kubikmeter vand fra brandhanerne.

Beboerne skyllede

I aftes var det beboernes egen tur til at skylle. På skift blev brugerne bedt om at åbne for vandet i en time. Første skylle var fra 17-19, og den sidste fra 19-21.

- Det er bare gået perfekt. Der var lidt knurren over, at man selv skulle betale for det vand, der røg igennem rørene, men i sidste ende er det jo for folks egen skyld, man gør det. Og for hver husstand drejer det sig måske om at lade en halv kubikmeter vand fosse ud. Det koster altså ikke mere end omkring en 10\'er. Med alle afgifter også til afledning.

- Jeg kan se nu, at folk lukker igen. Trykket stiger, sagde Johnny Hansen fra Davinde Vandværk ved 21-tiden i aftes.

200 pct. mere

På to timer er der brugt 200 procent mere vand end på et normalt forbrugsdøgn.

- Så folk har forstået alvoren, sagde han.

I dag kommer der en laboratorietekniker ud og tager prøver til nye analyser, som man håber vil vise coli-tal, der gør det muligt atter at drikke vandet direkte fra hanen.

I løbet af de sidste 10 dage er forureningen faldet fra fem colibakterier per 100 milliliter vand til en enkelt per 100 milliliter.

Årsagen til forureningen er endnu ikke klarlagt.

- Det er det, vi er ved at kredse os ind på, men vi henholder os stadig til et ledningsbrud - eller måske er det hos en forbruger lokalt, siger Johnny Hansen.

I Århus havde man i august 2002 også problemer med colibakterier i vandet. Her måtte cirka 100.000 forbrugere koge vandet i omkring tre uger. Og selv om det er mere end et år siden, så har man ifølge Ole Texel, afdelingsleder hos Århus Vandforsyning, aldrig fundet kilden til forureningen.

Hos Davinde vandværk regner man dog med, at der snart er styr på forureningen igen.

På et møde i fredags blev det på baggrund af den faldende forurening slået fast, at det ikke er nødvendigt at desinficere rørene med klor. Det vil ifølge Johnny Hansen være for dyrt. Det skriver Fyns Stiftstidende i dag.

© Fyens Stiftstidende, Blangstedgårdsvej

Oversigt

    Oversigt