Statsstøtte til Lindø

Lindøværftet ved Odense har udsigt til millionstøtte fra staten. Erhvervsminister Bendt Bendtsen, Kons., der er valgt på Fyn, regner med, at EU vil gå med til op til seks procents statsstøtte frem til den 31. marts 2004.

-

Lindøværftet ved Odense har udsigt til millionstøtte fra staten. Erhvervsminister Bendt Bendtsen, Kons., der er valgt på Fyn, regner med, at EU vil gå med til op til seks procents statsstøtte frem til den 31. marts 2004.

Det ventes at ske senest i september, og så vil regeringen skulle finde 650 millioner kroner til dansk værftsstøtte frem til 2004.

\"Danmark skal ikke stilles ringere end konkurrenterne i udlandet, selvom vi principielt er modstandere af statsstøtte\"; siger Bendt Bendtsen.

Samråd
Torsdag var erhvervsministeren kaldt i samråd i Folketinget om værftsstøtten af det andet fynske folketingsmedlem, Niels Sindal, Soc. dem.

Her opfordrede han alle partier til at indgå i forhandlinger om, hvor der kan findes penge til værfterne.

Den endelige model er ikke klar, og Bendtsen overvejer stadig, hvordan industrien selv kan betale modydelser for at kunne modtage statsstøtten. Han ønsker ikke at løfte sløret yderligere for sine planer på det område.

Koreanerne bestemmer
Årsagen til, at den midlertidige værftsstøtte indføres er, hvad EU betragter som unfair konkurrence fra koreanske værfter.

EU-Kommissionen forhandler med Sydkorea om værftsstøtten, og hvis de to parter ikke når til en aftale, så genindføres europæisk statsstøtte.

Det vedtog ministerrådet tidligere på året.

Dirketør i Skibsværftsforeningen, Thorkil Christensen siger om værftsstøtten:
\"Jeg er glad for, at Danmark nu ser ud til, at få samme vilkår som de andre europæiske værfter, men jeg tror ikke, at de seks procents støtte rækker ret langt. Det der virkelig vil hjælpe de danske værfter er, hvis EU-Kommissionen får en aftale med Sydkorea om at stoppe den urimeligt høje statsstøtte\".

 

Lindø eneste danske støttemodtager
Støtten kan gives til bygning af kemikalie- og produkttankere, containerskibe og gastankskibe. Det betyder, at det kun er det A.P. Møller-ejede Lindøværftet ved Odense, der vil kunne modtage statsstøtten på seks procent af prisen.

\"Lindø er det eneste værft, der bygger den slags skibe, så ingen andre værfter kommer i betragtning\", siger erhvervsministeren.