Stor forskel på tandpleje til fynske børn

Der er store kommunale forskelle på, hvor tidligt de fynske småbørn besøger tandplejen første gang. Det viser en opgørelse, som TV 2/FYN har foretaget.

I Assens kommune har tandplejen den første kontakt med børnene, når de er otte måneder. Men i tre andre kommuner, Langeland, Ærø og Odense, venter det første besøg for mange børn først efter tre år.

I Odense afviser overtandlægen, Henning Tønning, at der er nogen særlig fordel ved at se på alle de odenseanske børns tænder i de første tre leveår. For langt de fleste har ikke problemer med tænderne, før de er tre år, lyder det.

Han mener derfor, at de andre kommuner kan lære af Odense.

- Hvis vi kigger på hvor meget karies, vi har i tænderne som treårige, så er det tre procent, der har det. Og vi vil ikke indkalde 100 procent for at finde tre procent, siger Henning Tønning.

Men en forsker i tandpleje mener, at det både skaber sunde tandplejevaner, og at en række huller i tænderne kan opdages, hvis børnene allerede som étårige bliver tjekket hos tandlægen.

- Når tænderne bryder frem i étårs-alderen, er de sunde. Og ved at indkalde dem så tidligt, har man den bedste chance for at opdage hullerne, siger Kim Ekstrand, der er lektor ved Tandlægeskolen i København.

Han peger samtidig på, at undersøgelser viser, at det er bedst med en tidlig tandplejeindsats, og at nogle børn under tre år bliver ramt af massive huller i tænderne.

Sådan en tidlig indsats har de i Assens, hvor børnene allerede efter otte måneder får det første besøg i tandplejen.

- Der får de deres første tænder, og der synes vi, at det er vigtigt at informere forældrene om god tandpleje, fortæller Agnethe Qvist, som er overtandlæge i Assens Kommunale Tandpleje.

I Odense har man tidligere kaldt børnene ind på et tidligere tidspunkt, men på grund af omlægninger og erfaringer er det ikke længere tilfældet.

Tallene for de fynske kommuner

De små børn og tandplejen:

Odense - første besøg efter tre år

Langeland - første besøg efter tre år

Ærø - første besøg efter tre år

Nyborg - første besøg efter 2,5 år

Kerteminde - første besøg efter 2,5

Nordfyn - første besøg efter to år

Middelfart - første besøg efter to år

Svendborg - første besøg efter 1,5 år

Faaborg-Midtfyn - første besøg 1,5

Assens - første besøg efter otte mdr.