I det fynske folks tjeneste

Stor mangel på bloddonorer

Sygehusene mangler blod, donorerne falder fra på grund af alder og for få nye kommer til. Alene i Odense mangler der lige nu 600 bloddonorer.

Det løber kun lige rundt. Det blod donorerne bliver tappet for bliver brugt, men det kører på pumperne, hvis uheldet er ude.
 
- Hvis vores donorkorps bliver ramt af en epidemi, eller der sker en katastrofe, så har vi brug for en reserve til at trække på, siger Jørgen Georgsen, overlæge på Blodbanken ved OUH.
 
Det er de store årgange, der nu falder for aldersgrænsen på 65 år, der falder fra. Og hvis der skal være blod nok i landets blodbanker, skal der over 20.000 nye donorer til.

Og selv om der er mange fremskridt på det medicinske område, der er ikke umiddelbart andre løsninger på vej.

- Hvis en patient mangler blod eller blodplader er der ikke andre løsninger end donorblod, siger Jørgen Georgsen, overlæge på Blodbanken ved OUH.

Blodbanken ved Odense Universitetshospital mangler lige nu 600 donorer i forhold til sidste år, og bestyrelse for bloddonorerne i Odense har i dag besluttet at bevilge 200.000 kroner til en kampagne for at få flere til at give blod. De håber især at få fat i de unge, fortæller Ib Ketelsen, næstformand i Bloddonor Odense.

Blodbankerne arbejder sammen på tværs af landet, og kan hjælpe hinanden ved katastrofer og pludselig mangel på blod. Også derfor skal blodbanken have en reserve at trække på.
 
Overlæge Jørgen Georgsen håber også at virksomheder vil tænke bloddonorer ind i deres værdigrundlag, og gøre en aktiv indsats for at få medarbejdere til at melde sig.

bloddonorodense.dk