Stor risiko for solskoldning: Sådan passer du på i solen

Det fynske sommervejr har for alvor sat ind, og det kan ses på UV-indekset, der måler risikoen for solskoldning. Her kan du læse, hvordan du passer på dig selv i solen.

Mandag og tirsdag har budt på strålende fynsk sommervejr, og ser man på pronogserne, forventes det at fortsætte ugen ud.

Men passer man ikke på, kan en tur i solen få alvorlige konsekvenser, advarer Kræftens Bekæmpelse.

- Op til 90 procent af alle tilfælde af modermærkekræft i Danmark skyldes UV-stråling fra sol eller solarium. Et meget stort antal af de tilfælde, vi har hvert år, kunne altså undgås, hvis der ikke var nogen eksponering for UV-stråling, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) måler løbende UV-indekset for forskellige dele af landet, og tirsdag er det på 6,5 for Fyn og øerne.

Ifølge DMI svarer det til en høj sol-intensitet og stor risiko for solskoldning.

I løbet af ugen forventes UV-indekset for Fyn at stige yderligere til 6,8.

Fakta: UV-indekset

Solen nedbryder kroppens DNA

Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse forklarer, at solens stråler forårsager skader på kroppens DNA.

- Kroppen vil altid forsøge at reparere skaderne, men det kan ikke altid lade sig gøre. Skaden kan ske et sted i cellen, der påvirker sandsynligheden for at udvikle kræft. For eksempel hvis det er den del af cellen, der styrer cellens vækst, for så kan man være uheldig, at cellen deler sig hurtigere, siger han.

Derfor kan det være en god idé at tjekke UV-indekset, når man pakker kurven til en tur på stranden.

- Jo højere UV-indekset er, jo stærkere er solens stråler. Styrken af UV-stråling har betydning for, hvor meget stråling man får, uddyber han.

Sådan beskytter du dig selv

Hvis du planlægger en tur på stranden eller liggestolen, er der gode råd, du kan følge for at beskytte dig selv og andre mod solens stråler.

Seks gode råd til at beskytte dig mod solen

Rådene gælder særligt for de mindste i familien, som er særligt eksponeret for UV-stråling.

- De helt små skal slet ikke have UV-stråling, så generelt er det en god idé at skærme de helt små for solen, siger Peter Dalum og tilføjer:

- Man kan for eksempel overveje UV-dragter til de mindste. Jo tidligere i livet, man bliver eksponeret for UV-stråling, jo værre kan det blive senere i livet.

De kommende dages høje UV-indeks skyldes blandt andet et tyndt ozonlag over Skandinavien, skriver TV 2 Vejret.

Oversigt

    Oversigt