Strejke, corona og opsigelser: Så lang tid venter patienterne på behandling

Region Syddanmark har udfordringer med at overholde behandlingsgarantien på næsten alle områder. Det skyldes blandt andet strejke, corona og opsigelser i sundhedsvæsnet.

Hvis du venter på behandling for noget i øre, næse eller hals, urinvejene eller i øjnene eller andre ikke-livstruende sygdomme, så kan der gå længe, før det bliver muligt i Region Syddanmark.

Det skyldes blandt andet bemandingsefterslæb fra sommerens sygeplejerskestrejke, coronapandemiens pres på sundhedsvæsnet og opsigelser på stribe. 

Det betyder, at patienter på flere områder ikke kommer til hverken undersøgelse eller behandling inden for behandlingsgarantien på en måned. På Odense Universitetshospital er det kun på to ud af fjorten områder, garantien kan overholdes. Det viser den seneste status over ventetiden i Region Syddanmark.

quote Der er en potentiel risiko for at godartede tilstande kan udvikle sig til noget, der kan blive alvorligt for patienten

Ulla Geertsen, overlæge, Urinvejskirurgisk Afdeling, OUH

På flere områder er der over et halvt års ventetid. 

- Vi har et sundhedsvæsen, der er under pres, og det skal der gøres noget ved. Det er uholdbart, siger Poul-Erik Svendsen, der er næstformand i Region Syddanmark.

- Det er ikke jo meningen, at man skal vente fem måneder på noget. Det er ganske vist ikke livstruende, men derfor skal man jo alligevel kunne komme til.

- Det har aldrig været så slemt

På Odense Universitetshospital er der op til halvandet års ventetid på både undersøgelse og behandling inden for urologi, altså forskellige sygdomme i urinvejene. 

- Jeg har været her (på OUH, red.) i 16 år, og det har aldrig været så slemt som nu. Det her er helt monstrøst, siger Ulla Geertsen, der er overlæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på OUH.

Det er især på behandlingsdelen, at Ulla Geertsen oplever meget ventetid, hvor cirka halvdelen af alle operationer aflyses hver uge.

- I denne uge har vi aflyst 35 operationer. Vi er meget forsigtige med at give tider, for nogen patienter har fået aflyst deres behandling for anden og tredje gang, forklarer hun.

Ulla Geertsen har aldrig oplevet så stort et pres i sine 16 år på Urinvejskirurgisk Afdeling.
Ulla Geertsen har aldrig oplevet så stort et pres i sine 16 år på Urinvejskirurgisk Afdeling.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

Hvis man skal vente mere end 30 dage på enten udredning eller behandling, sådan som det altså er tilfældet ved de fleste specialområder på OUH, har man som patient ret til udvidet frit sygehusvalg. Det betyder, at man kan sendes til et andet hospital inden for det offentlige eller et privathospital.

Men problemet er, at ophobningen af patienter er stor alle steder. På Sygehus Lillebælt i Kolding er der op til 108 ugers ventetid på behandling på urologisk afdeling, og på Sydvestjysk Sygehus er der op til 54 ugers ventetid.

quote Vi vil gerne afhjælpe det nu

Poul-Erik Svendsen, næstformand i Region Syddanmark

Og selvom der er tale om sygdomme, der ikke er livstruende, så frygter Ulla Geertsen, hvad den lange ventetid alligevel kan få af betydning for patienterne.

- Nogen patienter går med gener, de ikke kan blive behandlet for og som kan få længerevarende konsekvenser. Der er en potentiel risiko for at godartede tilstande kan udvikle sig til noget, der kan blive alvorligt for patienten.

Millioner på vej

For at få bugt med de store ophobninger vil Regionen afsætte et større millionbeløb, men det er ikke til at sige præcis hvor meget, der kan afsættes.

- Det vil kræve mange penge, men vi kigger ikke på en sum. Vi får beskrevet en række tiltag og ser så på, hvad det kommer til at koste. Så må man finde pengene, forklarer Poul-Erik Svendsen og forsikrer, at sygeplejerskerne kan forvente at få et brugbart tilskud.

Onsdag i næste uge vil embedsværket i Region Syddanmark kigge på, hvor mange penge, der skal sættes af til at håndtere de lange ventetider. 

- Vi vil gerne afhjælpe det nu, understreger Poul-Erik Svendsen.