Strejke på Lillebæltsbroen: - De kan godt se, at vi sygeplejersker er mere værd

Onsdag morgen demonstrerede cirka 150 sygeplejersker på Den Gamle Lillebæltsbro. De håber på lokal fynsk opbakning.

Siden lørdag har omkring 500 fynske sygeplejersker nedlagt arbejdet og strejket for en højere løn. I nu fem dage har sygeplejerskerne demonstreret flere gange, og onsdag morgen gik cirka 150 af dem på Den Gamle Lillebæltsbro. 

- Vi vil gerne have vores opbakning lokalt. Det søger vi selvfølgelig i befolkningen på Fyn, fortæller sygeplejerske på Middelfart Sygehus Mette Løvendahl.

Hun har arrangeret dagens demonstration på broen, og mens biler dytter, og cyklister giver ringklokken et svirp, råber Mette Løvendahl sine kolleger op.

- Hvad vil vi have?

- Mere i løn, lyder den øredøvende respons. 

Præcis, hvor meget Mette Løvendahl og kollegerne ønsker i lønposen, kan hun dog ikke svare på. 

- Vi skal have mærkbar højere løn. Det er, hvad jeg kan sige, fortæller hun.

2.191 udskudte aftaler

Mens sygeplejerskerne vandrer over Den Gamle Lillebæltsbro er flere operationer, indlæggelser og samtaler på Region Syddanmarks sygehuse blevet udskudt. 

Alene de første tre dage af strejken blev 2.191 aftaler udskudt. Tallet vil stige dag for dag, da regionens sygehuse er blevet bedt om kun at aflyse tre dage frem.

Omkring 150 sygeplejersker deltog i onsdagens demonstration på Den Gamle Lillebæltsbro
Omkring 150 sygeplejersker deltog i onsdagens demonstration på Den Gamle Lillebæltsbro
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

- Vi mærker som sygeplejersker, at vi har en kæmpemæssig folkelig opbakning. Vi får en varm støtte fra vores medborgere. De kan godt se, at vi sygeplejersker er mere værd, lyder det fra Mette Løvendahl.

Flygter fra faget

Ifølge sygeplejersken er det da heller ikke kun for sygeplejerskernes egen skyld, at de har nedlagt arbejdet.

- Vi gør det også for at sikre fremtiden for borgerne på Fyn, fordi det er et faktum, at sygeplejersker lige i øjeblikket flygter fra faget. Det gør vi, fordi vores løn ikke står mål med de arbejdsopgaver og kompetencer, man forlanger.

- Det er knusende dygtige og velkvalificerede medarbejdere, og man kan simpelthen ikke byde dem den løn, de har lige i øjeblikket, siger Mette Løvendahl.

Derfor varsler sygeplejerskerne også flere demonstrationer de kommende dage.

Det er endnu uvist, hvornår sygeplejeskerne optager arbejdet igen. Det afhænger af forhandlingerne mellem Dansk Sygeplejeråd og regionerne.

Demonstrationen startede på Middelfartsiden klokken 7 onsdag morgen. Herefter gik de strejkende sygeplejersker til Fredericia og tilbage igen.
Demonstrationen startede på Middelfartsiden klokken 7 onsdag morgen. Herefter gik de strejkende sygeplejersker til Fredericia og tilbage igen.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre