Succesfuldt narkoprojekt udvides

Lad narkomanerne være i fred - så får de ikke bare et bedre liv, chancerne for at de kvitter stofferne stiger samtidig. Det viser erfaringerne fra et nyt opsigtsvækkende narkoprojekt i Odense, der nu bliver udvidet kraftigt.

-

Lad narkomanerne være i fred - så får de ikke bare et bedre liv, chancerne for at de kvitter stofferne stiger samtidig. Det viser erfaringerne fra et nyt opsigtsvækkende narkoprojekt i Odense, der nu bliver udvidet kraftigt.

Torsdag blev Fyns Amts Behandlingscenters nye tilbud \"Hjørnely\" officielt taget i brug. Projektet har dog været i gang siden maj 2001, men nu har den såkaldte harm reduction enhed langt om længe fået sit eget hus i Grønlandsgade i Odense.

Ingen kontrol
Det nye og epokegørende ved projektet i Hjørnely er, at tilbuddet i modsætning til andre ordninger accepterer narkomanerne, som de er. Det vil blandt andet sige, at stofmisbrugerne kan få metadon uden at de bliver kontrolleret for et eventuelt sidemisbrug af andre stoffer. Og den nye politik over for byens narkomaner har vist sig effektiv.

\"Vi har kunnet konstatere, at stofmisbrugerne der kommer i Hjørnely har fået et bedre liv, og mange er blevet mere motiverede for at nedsætte eller helt stoppe stofmisbruget\", siger Birthe Vorsum, der er leder af Fyns Amts Behandlingscenter.

Også på byens varmestuer kan man mærke den ændrede politik.

\"Tidligere skulle narkomanerne aflevere urinprøve hverdag. Hvis der var spor efter stoffer blev de smidt ud, og det skabte uro og stress. Denne faktor er væk nu, og det har helt sikkert skabt et mere afslappet narkomiljø i Odense\", siger gadepræst Peter Thysen, der har sin faste gang blandt narkomanerne på byens varmestuer.

Bedre helbred
Hjørnely bliver brugt af omkring 80 narkomaner dagligt. På de 550 kvadratmeter har narkomanerne opholdsstuer, værksteder, computere og vaskerum.

\"Der er færre narkomaner i gaderne og på byens øvrige varmestuer. Mange foretrækker at komme hos os, fordi vi kan give dem bedre omsorg, og accepterer dem som de er. Det skaber tillid, og betyder at stofmisbrugerne bliver hevet ud af deres stressede hverdag\", siger Birthe Vorsum.

Ordningen udvides
Hjørnely har konstateret at mange stofmisbrugeres helbredstilstand er blevet bedre, og mindst én narkoman har helt droppet stofferne efter at være kommet i hjørnely.

1. februar bliver Hjørnely yderligere udvidet med fire nye stillinger. To pædagoger og to social- og sundhedsassistenter skal fungere som støtte- og kontaktpersoner for de narkomaner det offentlige ikke hidtil har formået at komme i kontakt med.

Samtidig overvejer Fyns Amt at udvide ordningen, så der også bliver lavet en harm reduction enhed i Svendborg.

\"Vores erfaringer i Odense er overvældende. Jeg bliver jo nærmest omfavnet når jeg besøger Hjørnely, og vi bør efter min mening også give narkomanerne på Sydfyn et lignende tilbud\", siger formanden for Fyns Amts Social- og psykiatriudvalg, Ib Dalsfledt(DF).