Sundhedsprofessor: Fynboer er kloge nok til at bestemme

SDU-professor Kjeld Møller Pedersen roser projektet "Et sundere Fyn". I dag løber kræft og hjertesygdomme med opmærksomheden, siger han.

Forskere har brug for, at almindelige mennesker og patienter er med til at påvirke, hvad der forskes i.

Det kan den almindelige borger sagtens finde ud af, og det er med til at gøre forskningen bedre.

Det siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen til TV 2/Fyn.

Kommentaren kommer i kølvandet på den ros, men også skepsis, som direktør for Danske Patienter Morten Freil onsdag luftede i TV 2 Nyhederne overfor projektet "Et sundere Fyn".

Projektet er blevet til i et samarbejde med TV 2/Fyn, OUH og Syddansk Universitet og indebærer, at fynboerne kan stemme på et af fem projekter, som OUH's forskningsråd har valgt ud.

Projekterne beskæftiger sig med leddegigtbehandling, frivillige hjertestarts-hjælpere, mangel på D-vitamin, brystkræftbehandling og telemedicin.

Det vindende projekt - altså det der får flest stemmer - får en million kroner til forskning.

- Man spørger befolkningen og ikke patienterne. Man har ikke sikkerhed for, at det der så vinder og forskes i, også er det der er vigtigt at forske i, siger Morten Freil fra Danske Patienter.

Det er Kjeld Møller Pedersen ikke enig med patientdirektøren i.

-  Alle projekter er jo valgt af OUH's forskningsråd og er seriøse, og så er det jo op til den enkelte at vælge, Og det kan alle være med til. Det kræver ingen høj uddannelse eller specialviden, siger Kjeld Møller Pedersen til TV 2/Fyn i debatprogrammet Bissen&Bossen.

Kræft og hjerter løber med opmærksomheden

Han mener, at kræftsygdomme- og hjerte-karsygdomme i dag har langt større økonomisk og politisk bevågenhed end eksempelvis de projekter, som fynboerne nu kan prioritere imellem.

- Inden for kræftbehandling er vi nu nået til kræftpakke 4, men der er også mange andre smertefulde sygdomme, som man kan dø af. De er kroniske og fremadskridende. Blandt projekterne er der leddegift, og vi har også sclerose, Jeg har selv haft med epilepsi at gøre. Det er små grupper, der også er hårdt ramt. Projektet her er med til at skabe en balance, siger Kjeld Møller Pedersen.

Anna  S. Andersen, der er medlem af OUH's forskningsråd, har selv sclerose. Hun siger.

- Man hører tit om patienter, der vinder over kræften, men hvad med os, der har kroniske sygdomme. Vi er dømt som tabere. For vi kan ikke bruge vores vilje til at ændre noget. Der er nogen få sygdomme, der sluger meget opmærksomhed blandt andet, fordi man kan kurere dem, siger hun.

Hun støtter fuldt op om "Et sundere Fyn", som hun kalder et meget spændende projekt.

Anna S. Andersen har allerede fået stor respons fra folk, der vil stemme på projekterne og læse mere om de enkelte projekter.

- Og jeg synes, de er præsenteret på en rigtig god måde, siger hun. 

Se Kjeld Møller Pedersen og Anna S. Andersens debat i Bissen&Bossen.

 

Oversigt

    Oversigt